Novi krug pregovora o provedbi presude “Sejdić - Finci” bi tijekom dana trebali biti nastavljeni u Bruxellesu na razini stručnjaka.

Ako bi oni došli do usuglašenog rješenja, uslijedio bi novi sastanak stranačkih lidera koji trebaju potvrditi dogovor, a rok koji je za to postavljen je 18. studenoga. Dogovor o današnjem sastanku stručnjaka i utvrđeni konačni rok za rješenje bili su i jedini rezultat pregovora o ovom pitanju što su ih 31. listopada u Budimpešti posljednji put vodili najviši dužnosnici HDZ BiH, HDZ 1990., SDA te Socijaldemokratske partije (SDP BiH) i Saveza za bolju budućnost (SBB). Ispred hrvatskih stranaka na sastanku će sudjelovati Borjana Krišto, Bariša Čolak i Josip Merdžo. Kako se doznaje, predstavnici hrvatskih stranaka će zastupati rješenja kakva su predložena iz Europske komisije koja je pokušala dati doprinos da bi se predstavnici dva naroda pokušali usuglasiti oko načina biranja članova državnog Predsjedništva. Prije svega to znači da se u dokumentu prihvati rješenje kojim bi se onemogućilo da mnogobrojniji Bošnjaci, što je bio slučaj u posljednja dva izborna ciklusa, ne nameću člana državnog Predsjedništva.

Unatoč tome bošnjački politički predstavnici sada to smatraju prevelikim ustupkom dva HDZ-a, a u stvari radi se o tome da se traži model koji je prihvatljiv Bošnjacima osim Hrvatima koji traže minimum.

“Hrvati su ključ rješenja, a ne problem, ne samo u slučaju “Sejdić - Finici”, nego u rješavanju najdublje političke i institucionalne krize od Daytona do danas, zato što rješavanjem institucionalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, što sad nije slučaj, stabiliziramo zemlju u cjelini“, rekao je Raguž. Raguž je podsjetio i na točku 5 dokumenta koji su lideri stranaka potpisali 1. listopada u Bruxellesu, a u kojoj se navodi da se konstitutivnim narodima neće nametati izborna volja. “Krećemo se u tim okvirima koje smo svi zajedno prihvatili. U ovom trenutku smatramo da su naša politička stajališta dovela do mogućnosti rješenja i da treba samo malo političke volje, spremnosti i hrabrosti na dogovor kao pobjedu svih, a ne pobjedu nad nekima”, naglasio je predsjednik HDZ-a 1990. Pa, ipak, stručnjaci će, kako se doznaje, započeti dosta široku raspravu oko više rješenja.

Za sada se najviše vjeruje da je dogovor moguć u okviru rješenja pet plus pet županija.

Večernji

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH