Institucije Bosne i Hercegovine još uvijek nemaju upute o tome hoće li doći do promjena u načinu prelaska granica Europske unije ili Shengena. Sustav popune formulara prije putovanja planirano je da počne kroz nešto više od godinu dana.

Prvi korak, posjetiti ETIAS stranicu. Potom plaćanje sedam eura. Za građane od 18 do 70 godina. Slijedi online popuna formulara. Osobni podaci, broj putovnice ili osobne iskaznice, donosi N1.

Prateća pitanja: jeste li kažnjavani, jeste li boravili u zonama sukoba, u koju zemlju idete, kada se vraćate. Odgovor, ukoliko je pozitivan - stiže u roku od nekoliko minuta. U tom slučaju vaš formular za Shengen zonu vrijedi sljedeće tri godine. Ako su pak podaci sumnjivi, provjere mogu trajati i do četiri tjedana. Ako automatski dobijete odbijenicu, možete se žaliti.

Europljani žele živjeti u sigurnom prostoru i to im nitko ne smije zamjeriti posebno u današnjoj situaciji zbog toga što nisu do sada imali uvezan sustav kontrole vanjske granice, kontrolu toga tko ulazi, tko izlazi, koliko se zadržava, kakva je njegova povijest, dolazi li niz Sirije naoružan TNT-om ili s prijateljskim namjerama. Nitko do sada nije znao, od sada to će se znati sukcesivno, postaje sve veća europska baza podataka i mi ćemo biti ti sumnjivci dok se ne dokaže suprotno.

Ipak, sve to kod građana, u ovom slučaju BiH, stvara osjećaj manje vrijednosti, smatraju mnogi.

Provjeru formulara vršit će središnji ured ETIAS-a koji je pod izravnom kontrolom Frontexa. Sustav je uvezan s Europskim informacijskim sustavom za granice, sigurnost i migracije, Shengenskim informacijskim sustavom, Informacijskim sustavom za provjeru viza, Eurodacom, Europolom, Interpolom. No, proces prelaska granice svakako podrazumijeva, kao i do sada, posjedovanje biometrijskih putovnica.

"Jedno od ključnih oruđa za granične službe, naravno, nova je tehnologija, posebno biometrijska rješenja. Prava biometrijska rješenja mogu imati moć istinskim putnicima omogućiti ravnomjerniji prelazak granica, a istovremeno dozvoljavaju tijelima za provođenje zakona da efikasnije utvrde potencijalne prijetnje", navodi Fabrice Leggeri, izvršni direktor Frontexa.

Kada je riječ o novim ETIAS formularima, trebali bi se odnositi na građane više od 60 zemalja svijeta. Projekt je započeo godinama unatrag, iznosio je blizu 212 milijuna eura. Početak primjene planiran je početkom 2021. godine. Nadležne institucije države, poput Granične policije, Ministarstva civilnih ili vanjskih poslova - nemaju do sada nikakve posebne upute iz Unije, kada je riječ o dodatnim procedurama.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com