Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Nikola Špirić sudjeluju na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Savjeta Europe, koja je danas otvorena u Strasbourg.

Dvodnevnu konferenciju, kojom se obilježava 70. godišnjica osnivanja Savjeta Europe, svojim pozdravnim govorima otvorile su predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Europe (PSSE) Liliane Maury Pasquier i generalna tajnica Savjeta Europe Marija Pejčinović Burić.

U svom obraćanju sudionicima konferencije, zamjenica predsjedatelja Zatupničkog doma PSBiH Borjana Krišto ocijenila je da je Savjet Europe, kao najstarija međunarodna organizacija europskih država, u 70 godina postojanja dao veliki doprinos unapređenju parlamentarne demokracije, poštivanju ljudskih prava i uspostavljanju vladavine prava u Europi.

Govoreći u okviru teme „Naša zajednička europska kuća – sljedećih 70 godina“ Krišto je naglasila da je upravo na osnovnim načelima i vrijednostima Savjeta Europe u proteklih sedam decenija Europa, od područja otvorenih sukoba i netrpeljivosti, postala područje suradnje i prosperiteta zasnovanih na zajedničkom interesu.

Upozoravajući na činjenicu da se Europa danas suočava s izazovima globalizacije praćenih financijskom, ekonomskom, demografskom i migrantskom krizom, Krišto je naglasila da dijalog predstavlja snažan instrument za suočavanje sa svim tim izazovima.

Po riječima Krišto, zbog specifičnosti unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine, koja je strukturirana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana, uspostavljanje dijaloga, te postizanje kompromisa i konsenzusa oko ključnih pitanja od izuzetne su važnosti za funkcioniranje BiH i za njeno kretanje ka euroatlantskim integracijama. Kao najvažnije pitanje, koje se BiH nameće na reformskom i integracionom putu, Krišto je istakla izmjene izbornog zakonodavstva u smislu primjene osnovnih demokratskih standarda kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH.

- Jedino dijalogom mogu se očuvati i unaprijediti zajedničke vrijednosti i principi Savjeta Europe kako bismo razmišljali o budućnosti zajednice europskih naroda i Savjetu Europe kao našem zajedničkom naslijeđu - zaključila je Krišto u svom obraćanju sudionicima Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Savjeta Europe.

U nastavku konferencije biće održana i debata o doprinosu parlamenata provođenju Agende Ujedinjenih naroda 2030. i njenih ciljeva održivog razvoja, u okviru koje će se sudionicima obratiti i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Nikola Špirić.

Na konferenciji, koju je organizirala Parlamentarna skupština Savjeta Europe, sudjeluje 60 predsjednika parlamenata i oko 300 parlamentaraca iz zemalja članica Savjeta Europe. Konferencija je ustanovljena 1975. godine i od tada se održava svake dvije godine u Strasbourgu ili nekom od glavnih gradova zemalja članica Savjeta Europe, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com