Na politički haos u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi, osvrnuli su se članovi Biskupske konferencije BiH.

Poručili su kako u državi žive privilegovani građani i da je korupcija postala dio mentaliteta. Ponovno su zatražili povrat crkvene imovine, ali i konačno rješenje statusa vjerskih službenika, odnosno njihovo penziono i zdravstveno osiguranje. Bez toga su kažu diskriminirani građani BiH. Piše N1 televizija.

Za razliku od bivše države u kojoj je, kako je kazao kardinal Vinko Puljić, vladalo jednoumlje, danas vlada troumlje u kojem je sve ispolitizirano. Malo toga nije podložno korupciji; pored običnih građana žive i oni privilegirani kojima odgovara stanje haosa u kojem se država nalazi.

O kojim podacima je riječ kardinal nije želio govoriti, no jeste o posljedicama takvog djelovanja, a one svjedoče o masovnom odlasku iz Bosne i Hercegovine, ili kako je potvrdio - preko 10.000 katolika godišnje napusti svoj dom.

U zaključcima nakon dvodnevnog zasjedanja Biskupska konferencija osvrnula se i na problem crkve sv. Marije u Jajcu. Uskoro se očekuje ročište na sudu gdje će biti razmatrana tužba Islamske zajednice za povrat u posjed objekta koji je od 1528. godine pretvoren u Sultan-Sulejmanovu džamiju. Biskupska konferencija smatra da objekat treba ostati nacionalni spomenik BiH.

Od vlasti je ponovo zatraženo da konačano riješe povrata crkvene imovine koja se preprodaje i uništava, ali i riješi pitanja koja se odnose na mirovinsko invalidsko i zdravstveno osiguranje vjerskih službenika na području cijele BiH.

Video pogledajte ovdje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com