Izmjene Zakona o notarima koje su usvojene u Zastupničkom domu Federacije BiH neće donijeti jeftinije usluge niti će umanjiti troškove građanima, kako se svjesno obmanjuje javnost od određenih političkih opcija i interesnih grupa, priopćio je Upravni odbor Notarske komore FBiH.

Kako se ističe, izostanak obveze notarske obrade dokumenata povratak je u pravnu nesigurnost pa će to biti "nova era jeftinih ugovora i skupih parnica kakvih smo se u BiH nagledali prije uvođenja notarijata".

- Što više, troškovi građana će biti uvećani, jer će im po prijedlogu novog Zakona o notarima, ukoliko ga u istoj formi usvoji i Dom naroda, isprave za manje novca činikli raznorazni nadripisari. Te i takve isprave neprovodive su i zbog njih će građani morati angažirati odvjetnike i debelo ih plaćati za zastupanje na sudovima u postupcima koji traju godinama. Država se na ovaj nači vratila unazad uvodeći ponovno nadripisarstvo i stanje pravne nesigurnosti kakvo je bilo prije uvođenja notarijata. Lako je zaključiti čiji su interesi ovdje bili u pitanju. Građana sigurno ne - poručuju iz UO Notarske komore FBiH.

Općepoznata je činjenica, navode, da odvjetnici ne odgovaraju za posao koji naprave, da njihove isprave nisu javne, da nisu u obvezi izdani fiskalni račun, pa se postavlja pitanje tko je ovdje zaista na dobitku?

- Mnogo su skuplje posljedice s kojima će se susresti građani zbog neodgovarajućih ovjera, ugovora i slično, a tome smo prije uvođenja notarijata svakodnevno svjedočili, kada su razni nadripisari i nekompetentni „pravnici“ činili i ovjeravali ugovore, bez ikakve odgovornosti za njihovu provedbu. A kada je riječ o financijskim efektima za državu, samo da podsjetimo da su notari, za razliku od odvjetnika u fiskalnom sustavu te da su po toj osnovi obvezni izdavati fiskalni račun, što govori u prilog da vrlo transparentno posluju i pune državni proračun - ističu iz Notarske komore FBiH.

Dodaju kako je posebna priča što se ovakvim zakonskim izmjenama suština uvođenja notarijata kao pravne tekovine uređenih demokratskih društava, obesmišljava, a uvodi pravna anarhija i nejedinstvo pravnog tržišta, tim prije što je Zakon o notarima u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko ostao nepromijenjen. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com