Ministarstvo obrane BiH raspisalo je javni natječaj za školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske West Point, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), za školsku 2020/2021. godinu.

Akademija se nalazi kod gradića West Point u državi New York i jedna je od najpoznatijih vojnih akademija na svijetu, čuvena po odličnom obrazovanju i čvrstoj discipline.

Oni koji se prijave za školovanje na prestižnoj Akademiji, proći će test fizičke spremnosti, testove općeg znanja, engleskog jezika, psiho test i intervju, prenosi Faktor.

Opći uvjeti su propisani Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH, a među posebnim je završen IV stupanj srednje škole, da je kandidatu prosjek ocjena iz matematike, fizike i kemije najmanje dobar, da nije mlađi od 17 i stariji od 23 godine na dan 29. lipnja 2020. godine, poznavanje engleskog jezika…

Kandidati moraju imati dobru fizičku spremnost, koja će biti provjerena kroz sljedeće discipline: trčanje 1.600 metara, shutlle test (sprint), trbušnjaci, zgibovi, bacanje košarkaške lopte i sklekovi.

Kandidat mora ispuniti i nekoliko uvjeta prema kriterijima akademija u SAD za Vojnu akademiju kopnene vojske.

Testiranjima, provjerama i intervjuu s kandidatima, pored povjerenstva za izbor Ministarstva obrane BiH bit će prisutni i predstavnici Ureda za suradnju iz oblasti obrane (ODC) Veleposlanstva SAD u BiH.

Školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske West Point u SAD traje četiri godine. Po završetku školovanja, kadet će biti primljen u profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH - potporučnik, odgovarajućeg roda - službe.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok