Bosna i Hercegovina će u noći sa 4. na 5. prosinca 2019. prvi put nakon 1992. godine preuzeti kontrolu zračnog prometa u svom cjelokupnom zračnom prostoru.

Kako je za Klix.ba rečeno iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), bit će to otvaranje jednog važnog poglavlja u povijesti civilnog zrakoplovstva Bosne i Hercegovine.

"Naime, tim događajem u potpunosti će biti realizirana Faza II Strategije razvoja sustava za upravljanje zračnim prometom u Bosni i Hercegovini (ATM Strategija BiH). Bio je to put pun izazova, prepreka i teških odluka, ali ujedno i put koji je profilirao BHANSA-u kao važnog i ravnopravnog partnera drugim pružateljima usluga u zračnoj plovidbi u Europi, što je za ovako mladu kompaniju ogromno ostvarenje", rečeno je iz BHANSA-e.

Podsjetimo, BiH od 2014. godine preuzima odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi svojim nebom. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su susjedi nastavili nadgledati promet iznad 10.000 metara i time ubirati prihode.

U 2017. je ostvaren rast zračnog prometa od 17 posto u odnosu na 2016. godinu, a 2018. godine u odnosu na 2017. godinu od 10 posto. U prvih 6 mjeseci 2019. godine zabilježeno je 13 posto povećanja u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Planirani prihodi BHANSA-e za 2020. godinu iznose oko 72,5 milijuna KM, dok su isti u 2015. godini iznosili 36,2 milijuna KM, što predstavlja povećanje više od 100% u proteklih 5 godina.

Preuzimanjem odgovornosti pružanja usluga u cijelom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine očekuje se povećanje prihoda BHANSA-e u 2020. godini u odnosu na plan za 2019. godinu za približno 20 posto, odnosno oko 10.000.000 KM.

"Temeljem dobrog poslovanja BHANSA u proteklih nekoliko godina stalno ostvaruje povećanje prihoda. Planirani prihodi BHANSA-e za 2020. godinu iznose oko 72,5 milijuna KM dok su isti u 2015. godini iznosili 36,2 milijuna KM, što predstavlja povećanje od preko 100 posto u proteklih 5 godina", objašnjavaju iz Agencije.

Kako je rečeno iz BHANSA-e, Izvršene su opsežne pripreme za realizaciju faze II Strategije razvoja sustava za upravljanje zračnim prometom u Bosni i Hercegovini (ATM Strategija BiH), odnosno preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga kontrole zračnog prostora u cjelokupnom zračnom prostoru BiH.

U završnoj fazi je realizacija projekta školovanja kontrolora zračnog prometa za ukupno 69 kandidata. Pored toga, izvršena je nabavka i puštanje u operativni rad opreme neophodne za realizaciju faze II (oprema za obradu podataka, govorne komunikacije i radio uređaji).

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com