Istražitelji Policijske uprave Centar Sarajevo susreću se s novim načinom krađe. Zapravo, radi se o kombinaciji kaznenih djela iznude i krađe.

Naime, u sarajevskom naselju Ciglane u posljednja tri dana dogodilo se najmanje pet prijavljenih krađa registarskih oznaka. Žrtve su osobe koje su u posjetu Sarajevu, a žive u inozemstvu.

Počinitelj računa da se kratko zadržavaju u Sarajevu. Kontaktira ih na njihov broj telefona i traži otkup za tablice, a cijena je, kako je za Dnevni avaz otkrio izvor blizak istrazi, 500 eura.

Istražitelji koji rade na slučaju misle da su vozila tipirana iz bližeg okruženja vlasnika, jer lopov ih brzo kontaktira na njihove brojeve.

Onaj koji tipira vozilo zna i broj telefona ili Facebook profil te vlasnici budu kontaktirani i putem aplikacije Messenger. Za sada je prijavljeno pet slučajeva, ali se strahuje da ih je više te kako su mnogi vlasnici zbog žurbe da se vrate u matične države radi obveza, platili ucjenu.

Zanimljivo je da su sve tablice ukradene u naselju Ciglane. Stoga se sumnja da tiper živi u ovom naselju ili barem tu provodi veći dio dana.

Do sada je nasjelo nekoliko vlasnika iz Češke, Austrije i jedan iz Belgije.

Žrtva je bio i Amir Spahić, bivši igrač Željezničara. S njegove Škode skinute su austrijske registarske oznake. Nogometaš je to prijavio policiji. Ucjenjivač ga je zvao i tražio novac. Istražitelji su bili spremni pripremiti zasjedu, ali igrač je odustao od toga te je pričekao nove tablice, koje su stigle za tri dana.

Kako saznaje Avaz, i ostali koji su prijavili nestanak tablica, iz nepoznatih razloga odustali su od prijave.

Pretpostavlja se da tablice kradu sitni kriminalci s kojima glavni ucjenjivač dijeli plijen.

Kako je otkrio izvor Avaza, vlasnika kontaktira muškrac koji kaže: “Slušaj, ovo je biznis, ja sam biznismen, imam tvoje tablice i znam da moraš ubrzo nazad.”

Zatim kaže kako će ga uskoro ponovno pozvati te mu reći lokaciju gdje da ostavi novac. Kada novac bude donesen, ponovno ga kontaktira i kaže mu gdje su tablice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok