Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je federalni proračun za narednu godinu koji je predložen u iznosu od 4.954.392.401 KM.

U odnosu na ovogodišnji, veći je za 83 posto ili 2,25 milijardi KM, a osnovni razlog uvećanja je integracija Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u proračun FBiH, čiji financijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Planirano je da doprinosi zaMIO u iznosu od 2,074 milijardi KM postanu prihod proračuna i od 1. siječnja se uplaćuju na Jedinstveni račun Trezora.

To je, kako je obrazloženo, rezultat nastavka rasta prihoda od izravnih poreza i doprinosa uslijed nastavka ekonomskog rasta i fiskalne discipline.

Mirovine za prosinac će biti isplaćene s redovitog računa Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, dok će za siječanj biti isplaćene iz federalnog proračuna, u veljači.

Ukoliko se proračun izvrši kako je planirano, javni dug Federacije BiH će biti smanjen za dodatnih 372,3 milijuna KM.

Pedeset milijuna KM planirano je za implementaciju Zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obiteljki i isplatu osnovnih egzistencijalnih naknada tim kategorijama.

Sredstva u iznosu od 15 milijuna KM predviđena su za nastavak sufinanciranja kreditne linije koja se realizira putem Union banke, a predviđena je za rješavanje stambenog pitanja mlađe kategorije stanovništva.

Poticaj za poljoprivredu povećan je na 87 milijuna KM i veći je za 18,3 milijuna KM, što je najveći iznos dosad i u potpunosti je u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Transferi za raseljene osobe i izbjeglice povećani su za ukupno sedam milijuna KM, a transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova na razdjelu Federalnog ministarstva zdravstva planiran je u iznosu 30 milijuna KM i povećan je za 24 milijuna KM.

Ta mjera je u skladu s novousvojenim dokumentom "Zajedničke socio-ekonomske reforme za razdoblje 2019-2022. godina“ i u vezi je s finansijskom konsolidacijom zdravstvenog sektora.

Transfer nižim razinama vlasti je sa 18 milijuna KM, koliko je bilo planirano u 2019. godini, povećan na 21 milijun KM i predstavlja nastavak sufinanciranja proračuna lokalnih zajednica i njihovih projekata.

U narednoj godini bit će nastavljeno financiranje izgradnje putne infrastrukture - autocesta i brzih cesta i u tu svrhu je planirano ukupno 115 milijuna KM.

Za implementaciju zakona o zaštiti obitelji s djecom planirano je 20 milijuna KM, koja će biti realizirana nakon usvajanja zakona, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Također, proračunom je planirano dodatnih 50 zaposlenika u okviru Federalne uprave policije.

Proračun Federacije BiH za 2020. godinu napravljen je na osnovu konzervativnih makroekonomskih projekcija, uvažavajući ne toliko optimistične makroprojekcije zemalja u okružju, zemalja EU s jedne strane i poštujući i pridržavajući se principa restriktivne proračunske politike i ograničavanja rasta proračunske, odnosno tekuće potrošnje s druge strane.

Prijedlog proračuna prati i set zakona koji se tiču integracije Zavoda MIO u trezorsko poslovanje, koje je danas također usvojio Zastupnički dom.

Da bi ti zakoni, kao i Prijedlog proračuna stupili na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji će se o njima izjašnjavati na sjednici najavljenoj za danas.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH