Nove maloprodajne cijene cigareta će biti na snazi od 01. siječnja 2020. godine. Pojedine cigarete u sljedećoj godini će (po cijeni) ostati na istoj razini kao i tijekom 2019. godine, dok će pojedine poskupjeti u rasponu od 0,10 do 0,30 KM po kutiji, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Upravni odbor UNO ranije je donio Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i iznosa trošarine na duhan za pušenje za 2020. godinu, kojom je definirano da će se od 01. 01. 2020. godine, na cigarete i duhan za pušenje plaćati sljedeća trošarina:

(a) proporcionalna trošarina po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta

(b) posebna trošarina u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada

Ukoliko je ukupna trošarina na cigarete (proporcionalna + posebna ), koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne trošarine,onda se plaća minimalna trošarina koja u 2020. godini iznosi od 3,04 KM po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje u 2020. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete u 2020. godini i iznosi 121,60 KM po kilogramu. Formiranje maloprodajnih cijena cigareta na tržištu BiH je slobodno, što znači da veliki proizvođači i distributeri ovisno o svojoj poslovnoj politici formiraju maloprodajne cijene u koje moraju biti uračunate važeće obveze po osnovu trošarina i PDV-a, priopćio je UNOBiH, piše Faktor.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com