Federalni zavod za MIO jučer je krenuo u isplatu mirovina za prosinac prošle godine. To je posljednja isplata koju će zavod vršiti s vlastih računa jer je za početak ove godine planiran prelazak na trezorsko poslovanje.

Cilj prelaska isplate mirovina na trezor zaštita je njihove isplate i poboljšanje likvidnosti Federalnog zavoda za MIO koji je bio ovisan o prikupljenim doprinosima i kreditnim zaduženjima, piše Klix.ba.

Najniža mirovina trenutno iznosi 371,77 KM, zajamčena je 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM. Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec prosinac, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 milijuna KM.

Broj umirovljenika u našoj zemlji u stalnom je porastu. Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje, u prosincu 2019. godine broj umirovljenika je bio za više od sedam tisuća veći nego u istom mjesecu 2018. godine.

Na popisu Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje u prosincu 2018. godine bilo je 416.828 umirovljenika, dok je prema evidenciji u prosincu ove godine 424.000 osiguranika, što je povećanje od 7.172.

Ovo povećanje broja umirovljenika dodatno će opteretiti Federalni zavod MIO, a time i proračun Federacije BiH za oko tri milijuna maraka mjesečno.

Nova godina trebala bi donijeti i povećanje mirovina, kako to predviđa novi Zakon o MIO-u.

"Zakonom je predviđeno usklađivanje redovitih mirovina od 15. travnja s primjenom od 1. siječnja. Tako je bilo prošle godine, a bit će i ove. Ono što se uskladi, bit će obračunato počevši od 1. siječnja, a i isplaćeno u svibnju s razlikama", najavio je direktor FZ Zijad Krnjić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH