Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda po drugi put je imenovan na ovu poziciju i u novi mandat ulazi s povećanjem proračuna institucija BiH za 30 milijuna KM i najavom mogućnosti da osnovica plaće u zajedničkim organima bude povećana za 4,5 posto.

U razgovoru za Glas Srpske ministar Bevanda ističe kako su sve jači pritisci sindikata da se nakon sedam godina poveća osnovica, te očekuje usvajanje proračuna do kraja ožujka ove godine.

- Institucije BiH imaju proračun približan onom u Sarajevskoj županiji ili trećinu ili četvrtinu onoga što se potroši u entitetima. Kao bivši ministar financija FBiH dobro znam da su ključne oblasti u nadležnosti entiteta, poput obrazovanja, zdravstva, socijalnih davanja i sasvim je razumljivo da na razini BiH ne trebaju tako veliki iznosi u proračunu. Međutim, imamo mnogo važnih institucija, sve one moraju se financirati da bi bile funkcionalne i teško je odrediti što je najvažnije i to nam je i najteži dio posla tijekom konzultacija s proračunskim korisnicima. Mnogi proračun doživljavaju kao plijen i rado bi ga podijelili snagom jačeg ili većeg, ali to ne ide tako. Imamo Program reformi, imamo jasne obveze prema Europskoj uniji, određenim kreditorima i, na kraju, planom i programom rada. Imamo i zahtjeve sindikata koji od 2012. godine, kada su im smanjene i plać i naknade, traže povećanje jer sad imaju niža primanja i od entitetske i županijske uprave, objasnio je Bevanda.

- Usvajanjem proračuna za 2019. godinu ostvarena je mogućnost za povećanje naknade za topli obrok i to će se početi isplaćivati uz plaće za siječanj, rekao je Bevanda odgovarajeći na upit hoće li se udovoljiti zahtjevima sindikata da im bude povećana osnovica na plaću.

- Postoji inicijativa da se osnovica vrati na razinu na kojoj je bila 2012. godine kada je snižena za 4,5 posto. Pritisak sindikata je sve veći, a u prvobitnom sporazumu koji je Vijeće ministara imlo s njima, kada su smanjene plaće i naknade, navedeno je da dvije godine neće biti korekcija. Evo, prošlo je sedam godina i sve češća su pisma, dopisi i zahtjevi za sastanke na ovu temu. Možda i opravdano jer treba imati u vidu i one čiji je koeficijent nizak. Siguran sam da nitko ne može reći da su dobro plaćeni vojnici, policajci, inspektori i oni čiji rad je često izložen raznim rizicima. To je odluka koju donosi Vijeće ministara na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, pa ćemo uskoro vidjeti hoće li biti prihvaćena ova inicijativa, naglasio je Bevanda.

Donesena je odluka o privremenom financiranju institucija BiH za prvo tromjesečje ove godine, na upit jesu li novi ministri dostavili primjedbe na proračun za ovu godinu i kada se može očekivati da bude usvojen, Bevanda kaže kako još nisu dobili proračunski zahtjev iz Predsjedništva BiH, a konzultacije s proračunskim korisnicima završene su prije dva mjeseca.

- Ne mislim da će biti mnogo korekcija, ali ne treba zaboraviti da slanjem proračuna u Vijeće ministara BiH tek počinje proces usvajanja. Predsjedništvo BiH je po Ustavu predlagač proračunas, a konačnu riječ daju oba doma Parlamenta BiH i moguće je kroz amandmansku fazu mijenjati i korigirati sve što se ocijeni neophodnim. Nadam se da ćemo ove godine imati samo jednu odluku o privremenom financiranju koja ističe 31. ožujka, rekao je Bevanda.

Entitetski premijeri rekli su će se odustati od tužbi zbog poravnanja prihoda od PDV-a komentirajući što bi trebalo uraditi da se ovo pitanje zauvijek riješi, Bevanda kaže kako je zakonom propisano da se koeficijent za raspodjelu izračunava na osnovu krajnje potrošnje i Upravni odbor UNO donosi odluke za svako tomjesečje o privremenim koeficijentima za raspodjelu, a onda nastupe međusobna sporenja je li taj izračun vjerodostojan i tko je zakinut.

- Ukoliko bi bilo moguće imati fiksne koeficijente na koje bi pristali svi onda bi to bilo neko stalno i trajno rješenje. U sadašnjem načinu raspodjele, na primjer, Brčko distrikt ima fiksni koeficijent od 3,55 posto, ali ne znači da su oni uvijek na dobitku. Na kraju, oni nemaju ni motiv da privlače investitore i gospodarstvenike da troše u Brčko distriktu jer im uvijek pripada isto novca što, s druge strane, izaziva nezadovoljstvo entiteta. Ovo su stvari za dublju i stručnu analizu na koju konačnu riječ daju vlade i teško je izlaziti sa ad hock rješenjima i ovako medijski elaborirati tu uskostručnu oblast, rekao je Bevanda.

Najavljeno je redovito održavanje sjednica Vijeća ministara i vlada RS i FBiH, na upit koliko će to doprinijeti efikasnijem i boljem radu izvršne vlasti u BiH, Bevanda kaže kako je dobro da je suradnja što intenzivnija jer se tako mogu izbjeći neka nerazumijevanja i olakšati donošenje i realizacija nekih odluka.

- Znate da je i ta suradnja zasnovana na Ustavu i nadležnostima koje su tu propisane. Takođr, smatram da se resorno mogu rješavati stvari u hodu. Primjerice, moje ministarstvo ima dobru i svakodnevnu suradnju sa dva entitetska ministarstva financija što se pokazalo i kroz donošenje strategije o upravljanju javnim dugom, podjelom novca od sukcesije, upravljanjem i nadzorom u oblasti osiguranja depozita, neizravnih poreza, carina i drugih oblasti, pojasnio je Bevanda.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com