Prethodna godina bila je najtoplija u našoj zemlji. Kako predviđaju bosanskohercegovački, ali i svjetski stručnjaci, ekstremne temperature, suše, šumski požari, ali i poplave i oluje postat će budućnost naše zemlje.

Meteorolog Nedim Sladić tvrdi kako su ekstremne vremenske prilike u BiH izravno povezane s klimatskim promjenama, piše Dnevni avaz.

- Po višoj temperaturi od prosjeka u BiH 2019. godina je ostala upamćena. Tuzla, Bihać, Sanski Most bili su najtopliji od početka službenih mjerenja. Sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća primijećen je porast prosječne temperature zraka na prostoru naše zemlje, a trend se posebno ubrzao u prvoj godini 21. stoljeća, kada svjedočimo sve češćem poigravanju vremenskih prilika - pojašnjava Sladić.

Stručnjaci pojašnjavaju da se BiH sve više zagrijava i da predviđeni scenariji nisu daleko od istine.

- Zime su u globalu s manjom količinom snijega nego prije i znatno toplije, ali u nizu od pet do šest toplih zima, dođe jedna s izuzetkom koja donese veće količine oborina ili veći val hladnoće, i onda ponovno pet do šest toplijih zima. S druge strane, ljeta su sve sušnija i toplija uz učestalost afričkih toplotnih utjecaja i toplotnih valova s temperaturama koje posljednjih godina idu sve češće iznad 40 stupnjeva, kazao je Sladić.

Ovi ekstremi vidljivi su zbog sve veće toplote, ne samo površine tla nego i oceana, koja stvara višak energije i manifestira se širom svijeta. Američke agencije NASA i NOAA već duže vrijeme upozoravaju da nam predstoje sve izraženije klimatske promjene.

Klimatske promjene mogu postati i intenzivnije, a kada je riječ o našoj zemlji, one mogu utjecati i na poljoprivredu.

Dženan Zulum, klimatolog iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kazao je za Avaz da je, prema preliminarnim podacima, sjeverni dio naše zemlje najtopliji otkako postoje službena mjerenja.

- Imali smo i 2014. godine visoke temperature u siječnju i veljači. U Sarajevu su se na nekim područjima, otkako postoje mjerenja, temperature povećale za jedan stupanj - istaknuo je Zulum.

U proteklom razdoblju zrak u našoj zemlji bio je izuzetno zagađen. Mnogi stručnjaci navode da klimatske promjene imaju utjecaj na pogoršanje kvaliteta zraka. Od izloženosti zagađenom zraku u BiH godišnje umre oko 3.300 ljudi, što zemlju košta blizu jedne desetine BDP-a.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com