Prilikom službenog posjeta Zagrebu ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je kako se na pitanje migrantske krize više ne može gledati isključivo kao na humanitarno pitanje.

Radončić se u Zagrebu susreo s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, kojeg je upoznao s razmjerima migrantske krize.

- Tražio sam pomoć od kolega iz Hrvatske da upoznaju naše prijatelje iz EU da se pitanje migrantske krize ne tretira više samo kao humanitarno pitanje. To više nije izbjeglička kriza - izjavio je Radončić nakon sastanka.

Po njegovim riječima, najveći broj migranata u BiH dolazi iz Pakistana, Alžira, Maroka… Dodao je kako su bh. sigurnosne i obavještajne službe na granici kapaciteta.

- Dobili smo povratnike iz Sirije i s drugih ratišta, dobili smo ekstremno veliki broj migranata, čije je proces identifikacije veoma težak. Netko je u BiH prespavao tri godine migrantske krize, nismo mijenjali zakone, podzakonske akte, a budžeti za naše agencije su ostali iste. Nije primljen ni jedan novi granični policajac, da ne govorim druge detalje koji nisu za javnost - upozorio je Radonačić, dodavši kako jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice.

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako od Republike Hrvatske očekuje razumijevanje i pomoć.

- Naša je molba, i mi se tu zaista oslanjamo na izvanrednu suradnju s Republikom Hrvatskom i njeno shvaćanje problema u kojem se našla Bosna i Hercegovina, da počnemo s ozbiljnim lobiranjem i shvaćanjem migrantske krize kao prevashodno sigurnosne krize, a ne humanitarne. Reći ću vam jedan podatak, 93 posto pomoći koje smo dobili iz pojedinih zemalja Europske unije ide na humanitarni aspekt, a samo sedam posto na sigurnosni - istaknuo je.

Božinović je kazao kako su u današnjem svijetu gotovo svi sigurnosni izazovi transnacionalni i da je prekogranična suradnja nužnost.

Naglasio da je Hrvatska uhitila tisuću krijumčara prošle godine te da se radi "o jednom o najbrže rastućih oblika organiziranog kriminala na ovim prostorima".

- 95 osoba uhićeno je od početka godine. To je sigurno jedno područje suradnje koje moramo dodatno jačati s nadležnim službama unutar BiH. Ne možemo se dovesti do toga da krijumčari bolji surađuju između sebe, a da mi koji smo službe tih zemalja da naša suradnja kaska za njihovom - kazao je hrvatski ministar.

Božinović je kazao kako je dogovorena pojačana suradnja između bh. i hrvatske granične policije, kao i dosljednija i angažiranija provedba sporazuma koji postoje između dviju zemalja.

- Tu prije svega mislim na sporazum o readmisiji, pogotovo onom djelu koji je namijenjen za povrat i ponovni prihvat osoba koje nelegalno borave na državnom teritoriju jedne od zemalja - rekao je Božinović.

Riječ je, kako je naglasio, o ubrzanom postupku koji je namijenjen situacijama kada se radi o većem broju ljudi.

Ministar Božinović kazao je kako će se Republika Hrvatska zalagati da se veći dio pomoći koja dolazi iz Europske unije usmjeri prema konkretnim potrebama bh. sigurnosnih službi.

- Jačanjem kapaciteta sigurnosnih i graničnih službi svih zemalja na ovoj ruti, približavamo se jednom od prioriteta Europske komisije, a to je jača kontrola i nadzor vanjskih granica Europske unije - zaključio je Božinović. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH