Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojila inicijativu o pooštravanju sankcija i utvrđivanju kaznene odgovornosti za vozače sa više od 1,5 promila alkohola u krvi.

Incijativom se od Ministarstva komunikacija i prometa BiH traži da pripremi i u proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Predlagač inicijative, zastupnik Damir Arnaut naveo je da je trenutnim odredbama ovog zakon, za vozače koji tijekom upravljanja vozilom imaju više od 1,5 promila alkohola u organizmu novčana kazna iznosi od 400 do 1.000 KM.

Arnaut je u inicijativi naveo da se pored povećanja novčanih sankcija razmotri i uvođenje kaznene odgovornosti.

Komisija nije usvojila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, kojim osobe koja izbjegavaju platiti imovinsko-pravne obaveze ne bi mogla dobiti putne isprave, a postojeće bi im bile oduzete.

Prijedlog je odbijen uz objašnjenje da aktualni Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahjeva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnositelj zahtjeva izbjeći izvršenje dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, na zahtjev nadležnog suda.

Predlagač izmjena i dopuna zastupnik Damir Arnaut smatra da je problem izbjegavanja financijskih obveza roditelja prema djeci sve više aktualan u BiH, u oba entiteta i Brčko distriktu, te da teret obveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe djeca.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH