Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ustvrdio je danas da ne treba izmjestiti crkvu u Konjević polju kod Srebrenice, koja je izgrađena u dvorištu Fate Orlović.

-Ranije sam rekao da je treba izmjestiti, što mislim kao čovjek, a sad kao političar mislim da ne treba, dok se sve ne riješi i bude jasno u našim međusobnim odnosima pa taman se radilo i o Europskom sudu, neka taj sud riješi pitanje Sjedić-Finci- ustvrdio je on.

Iz crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju počelo je iznošenje stvari, što su aktivnosti koje prethode samom izmještanju pravoslavne crkve, a na osnovu presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, iz listopada 2019. godine, koji je naložio uklanjanje crkve s imanja obitelji Orlović.

Dodik je rekao da Republika Srpska razmatra mogućnost da povuče suglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

-Mi ćemo u narendom razdoblju, najvjerojatnije, predložiti da se povuče naša suglasnost s prenosa nadležnosti koju je ranije netko dao za VSTV. Ako stvari budu eksalirale, učinit ćemo to i na drugim pitanjima. Mislimo da je to legitiman stav. BiH nema nikakvo pravo, ni ustavno, ni daytonsko, za postojanje Suda i Tužiteljstva BiH - ustvrdio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a odbacili su i Zakon o Visokom sudskom tužiteljskom savjetu usvojen u Zastupničkom domu te traže da ga izaslanici u Domu naroda BiH odbiju do krajnje procedure te tvrde da je glasovanje SDS-a i PDP-a u Zastupničkom domu u vezi tog zakona primjer “izdaje interesa RS”.

Odbacili su 1. ožujka kao praznik BiH, jer to, kako je naveo, „nije proglašeno nijednim aktom na razini države, kao i da je to radni dan u RS i za predstavnike Srba u zajedničkim institucijama“.

Izvršni komitet SNSD-a odbacuje, kako je naveo Dodik, način obraćanja veleposlanika EU, šefa misije OESS-a i otpravnika poslova Veleposlanika SAD u Sarajevu prema Srbima zaposlenim u zajedničkim institucijama i smatra da je to neprimjereno miješanje u unutarnje stvari BiH, jer se time krši njena suverenost i član 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

-Smatramo da je to akt prijetnje zaposlenima - naveo je.

Prihvatili su prijedlog sporazuma o suradnji s organizacijom koju predstavlja gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je Dodik i pokazao novinarima u Banjoj Luci, a potpisat će potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković.

Kazao je i da je Izvršni komitet odbacio i "osudio prijetnje visokog predstavnika Valentina Incka RS i njenim dužnosnicima te istovremeno zadužio svoje funkcionere da na najširoj osnovi razgovaraju sa svim predstavnicima međunarodne zajednice kako bi istaknuli argumente vezano za aktualnu situaciju u RS.

Traže i da se nastave napori na uspostavljanju dijaloga o otvorenim pitanjima na razini BiH s drugim entitetom i predstavnicima konstitutivnih naroda.

-U RS se nitko ne treba brinuti, nikakav mir neće biti ugrožen. Potpuno jamčim mir i stabilnost u RS - rekao je lider SNSD-a.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com