Od jučer je na snazi nova mjera Kriznog stožera Federacije zbog koronavirusa koja podrazumijeva obveznu karantenu za sve koji se vrate iz Njemačke, Španjolske ili Francuske.

Ranije je odluka o karanteni važila za osobe koje se vraćaju iz Kine, Italije, Irana ili Južne Koreje. Novom odlukom sada znači da svi oni koji se vrate iz Njemačke, Španjolske ili Francuske moraju 14 dana u karantenu.

Ta odluka se već počela primjenjivati od sinoć, kada je grupa od 161 putnika koja je sinoć iz Berlina sletjela na zračnu luku u Tuzli završila u 14-dnevnoj kućnoj izolaciji.

Nakon redovitih sigurnosnih provjera, prema tvrdnjama putnika koji se nalazio na ovom letu, svim putnicima je izdano rješenje o odlasku u 14-dnevnu kućnu izolaciju. Preglede putnika vrše liječnik i sanitarni inspektori koji izdaju rješenja o odlasku u 14-dnevni kućni karantenu, piše Klix.ba.

"Te procedure ranije su primjenjivane prema svim putnicima koji dolaze s područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, a od jučer se to, prema Federalnom ministarstvu zdravstva, odnosi i na osobe koje dolaze i iz Francuske, Njemačke i Španjolske. Cilj je praćenje daljnje epidemiološke situacije i poduzimanje mjera sprečavanja i eventualno ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane koronavirusom", rekao je za Klix direktor tuzlanske zračne luke Esed Mujačić.

Osobe kojima se izda ovo rješenje mogu se i žaliti, ali žalba ne odlaže izvršenje naredbe.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok