Učestalo širenje nacionalne mržnje i razdora među vojnicima Oružanih snaga BiH, dernečenje uz ratnohuškačke pjesme, korištenje vojne opreme i resursa u sumnjive aktivnosti, lojalnost političkim liderima, a ne državi, scenarij je urušavanja obrambenog sistema.

Bojan Škrbić, Darko Panić i još nekoliko vojnika koji su pjevali nacionalističke pjesme bit će otpušteni iz službe.

Riječ je o četvorici vojnika 6. bataljuna logističke podrške Oružanih snaga BiH Trećeg pješadijskog puka (RS) iz banjalučke kasarne Kozara, prenosi Faktor.ba.

 

U prilogu magazina Mreža FTV podsjetili su na polaganje zakletve iz 2005. godine, kada su pripadnici Vojske RS zakleli se umjesto državi Bosni i Hercegovini, pod političkom instrukcijom, zakleli se na vjernost i obranu entitetu Republika Srpska.

Tada je NATO Štaba smijenio zajedno sa regrutima generalmajora Novaka Đukića, tadašnjeg načelnika Štaba Vojske RS, koji je u bjekstvu u Srbiji nakon pravosnažne presude za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji.

Opstrukcije i 16 godina nakon što su stvorene Oružane snage BiH. Jasno je da je cilj uništiti državnu, a oživjeti entitetsku vojsku.

Načelnik Zajedničkog Štaba OSBiH generalpukovnik upozorava da su evidentni pokušaji da se društveno politički problemi prenesu u OSBiH.

- Vrlo jasno poručujem da će OSBiH znati na koji će način odgovoriti ako je u pitanju ugrožavanje digniteta ili opstojnosti OSBiH – kazao je Mašović.

Podsjetio je da je država donijela Zakon o OSBiH i Zakon o službi, i da dok god je on na snazi, OSBiH su volio to netko ili ne, jedina oružana sila države BiH.

U prilogu su podsjetili na vojnike OSBiH Stefana Rakića, Nikolu Lazarevića, Đorđa Tojčića i Nikolu Dimitrića, koji su prošle godine na društvenim mrežama veličali ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića, negirali državu i OSBiH. Dobili su samo ukore, a ohrabreni blagim sankcijama bili su uzor i drugima.

- Ti nečasni pojedinci koji ne prezentiraju OSBiH kako je definirano, bit će strogo procesuirani i ono što očekujem u konačnici jeste otpuštanje iz službe – istakao je Mašović.

Podsjećanja radi, Faktor je već pisao da su i ove godine obilježavanju neustavnog praznika 9. siječnja , prisustvovali visoki oficiri OSBiH.

- S obzirom na navode o prisustvu pojedinih pripadnika OSBiH na ovoj aktivnosti u Banjoj Luci, MO i OSBiH već provode postupak utvrđivanja činjenica te će po utvrđivanju činjenica poduzeti eventualno potrebne mjere i aktivnosti - rečeno je tada Faktoru u Ministarstvu obrane BiH.

U prvim redovima rame uz rame s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i ostalim funkcionerima entiteta Republika Srpska, što se dalo vidjeti i u direktnom TV prijenosu na RTRS-u, u uniformama Oružanih snaga BiH svečani defile pratili su brigadir Milan Radojčić, komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije, brigadir Radovan Jović, 6. komandant pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse i generalmajor Radovan Ilić, komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH.

Krajem veljače ove godine, zamjenik načelnika Zajedničkog Štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za resurse generalmajor Gojko Knežević prisustvovao je političkom skupu koji je u Istočnom Sarajevu održan na inicijativu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Iz MOBiH tada smo dobili odgovor da je ovom antidaytonskom i Dodikovom stranačko skupu, Knežević prisustvovao na Dodikov poziv.

Na videu možete od 20 sekunde pogledati kako su TV kamere i snimatelji zabilježili dolazak generalmajora Kneževića na političko okupljanje u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok