Stalne promjene u koalicijama, međusobni ratovi, optuživanja, pokušaj podizanja nacionalnih napetosti - sastavni su dio pretkampanje za predstojeće izbore, koja je počela puno prije nego što je to bio slučaj s ranijim izbornim procesima.

I upravo na koliko visoke pozicije ‘pucaju’ te kolika je uloga stranaka iz pojedinih naroda, tolika je i žestina ove pretkampanje. Naime, za sada je najmanje bučno na hrvatskoj političkoj sceni, slijedi republičkosrpska, a zatim i bošnjačka politička scena. Na hrvatskoj sceni stariji je HDZ uklonio HDZ 1990. iz vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji kao dio predizbornog ispitivanja snaga. No, osim toga nisu zabilježeni značajniji udarci ispod pojasa. S dolaskom ljeta, postupno se stišavaju sitnije provokacije i međusobno optuživanje.

Medijski prostor

A to se opet može razumjeti i time da su ove dvije stranke skoro četiri godine dijelile vlast, pa bi onda valjalo kritizirati i vlastiti dio rada, odnosno propuste. HDZ 1990. koristi facebook i nove kanale za promociju i predstavljanje vlastitih rezultata i vizija, a HDZ BiH i njegov predsjednik Dragan Čović nazočni su u većem dijelu BiH koristeći tako okušani pristup susreta sa što većim brojem birača. Doznaje se i da će HDZ BiH imati određen iskorak svojevrsnog live prijenosa kampanje, odnosno nastupa koji će se moći pratiti putem weba. Na srpskoj političkoj sceni SNSD je iz vlasti najprije uklonio SDS, iz Vijeća ministara, ne bi li smanjio utjecaj ove stranke.

Udarne igle

Uslijedila je međusobna razmjena topničke vatre, a potom i razmjena vrlo otvorenih provokacija i uvreda. Cijelo vrijeme SDS, uz potporu određenog dijela struktura iz Srbije, radi na kompromitiranju prije svega predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i njegova povezivanja s kriminalom, korupcijom, enormnim bogaćanjem, a djelomično se u tu priču uključuju i pojedini strani diplomati. Uzvraća SNSD tvrdnjama kako se Srpska demokratska stranka praktično svrstala u dio probosanskih, odnosno probošnjačkih političkih snaga. Najdalje je otišla premijerka i kandidatkinja iz RS-a Željka Cvijanović koja je bacila rukavicu SDS-u, odnosno predsjedniku Bosiću poručivši mu da “konačno bude muško i kaže što misli”. Bošnjačka politička scena je najvrelija. A najveću nervozu pokazuje SDP, pa su mu silno potrebne reklame o ‘uspjehu’ aktualne vlasti u cestama, rudnicima, ali i spinovi o oživljavanju Herceg-Bosne ili trećeg entiteta. Istodobno, SDA pokušava konsolidirati redove, dok SBB, uz potporu medija, razotkriva tamnu stranu koalicije SDP-SDA, a Demokratskoj fronti Željka Komšića ostavljen je prostor za pokušaj uvođenja nove matrice u kampanju koja se zasniva na gospodarstvu.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok