Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u utorak do deset sati. Navodi se kako je do sada u Federaciji BiH na korona virus testirano 400 osoba, a da je kod njih 45 potvrđeno oboljenje COVID-19.

Također, u FBiH registrirana su dva smrtna slučaja od posljedica zaraze korona virusom.

Najviše slučajeva zaraze korona virusom 22 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, slijede Zeničko-dobojska županija sa osam, Unsko-sanska sa pet te Bosansko-podrinjska sa četiri. U Sarajevskoj županiji imaju tri slučaja oboljenja COVID-19, a po jedan u Posavskoj, Srednjobosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, prenosi N1.

Najviše testova na korona virus 153 obavljeno je Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a potom u Tuzlanskoj gdje su urađena 94 testa i svi su bili negativni.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. ožujka je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je Europu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 16.500 ljudi, a potvrđeno je preko 380.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci američkog Sveučilišta Johns Hopkins.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok