Vlada Federacije BiH je, na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku kojom utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

Kao mjeru neposredne kontrole cijena, Vlada je propisala za pojedine proizvode utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene). Mjere neposredne kontrole odnose se na proizvode u nadležnosti FBiH, županija, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice, osnovne higijenske i druge proizvode koje prodaju svi sudionici u lancu opskrbe, odnosno privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koje proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravne i fizičke osobe obvezne su ustvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze razinu marži tih proizvoda na dan 5.3.2020. godine.

Ovo se odnosi na sve vrste brašna, sve vrste kruha, peciva i druge pekarske proizvode od brašna i žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, sirće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hrana na bazi žitarica i dječiju hrana za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena), hranu za posebne medicinske potrebe, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžente za rublje i posuđe.

Također i na sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pastu za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću, zaštitne naočale i vizire, zaštitne rukavice i zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - kirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3, posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav, sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočnu hranu i komponente za stočnu hranu, te na vještačko đubrivo.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalna, županijska, gradske i općinske tržišna inspekcija.

Danom stupanja na snagu ove, prestaje važiti ranija Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena.

Inače, današnjoj sjednici Vlade BiH su nazočili premijer FBiH i njegovo dvoje zamjenika, dok su ostali članovi Federalne vlade u radu sjednice sudjelovali putem video linka.

Tržište naftnih derivata: Maksimalna marža u veleprodaji 0,06 KM, a u maloprodaji 0,25 KM po litru

Federalna vlada dopunila je Odluku o mjerama neposredne kontrole dređenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je sada određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.

Ovo je urađeno s ciljem blagovremenog interveniranja na tržištu naftnih derivata u FBiH i sprječavanja špekulativnog i krajnje neodgovornog ponašanja svih sudionika u lancu opskrbe naftnim derivatima u razdoblju proglašenog stanja nesreće uslijed pandemije koronavirusa.

Vlada je donijela i Odluku kojom propisuje utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate. Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata.
Pivrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata.

Vlada FBiH će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke obavijestiti Parlament FBiH o mjerama neposredne kontrole. Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalna, županijska, gradska i općinska tržišna inspekcija.

O obrazloženju ove odluke je navedeno da je u proteklom razdoblju došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata. Međutim, bez obzira na drastična smanjenja rafinerijskih, a i veleprodajnih cijena na tržištu Federacije BiH, to nije rezultiralo odgovarajućim sniženjem maloprodajnih cijena na benzinskim crpkama.

Određeni broj benzinskih srpki u ovom razdoblju (ožujak-travanj) prijavljivao je veoma visoke cijene i izuzetno visoku maržu, koja je dostizala i 0,50 KM/litar.

Ovo se posebno odnosi na pojedine uvoznike/veletrgovce, koji imaju 87,84 posto učešća u ukupnom uvozu naftnih derivata u Federaciju BiH. Ove kompanije su ujedno i vlasnici 22 posto od ukupnog 689 benzinskih crpki u Federaciji BiH.

U pogledu maloprodajnih cijena uočeno je da one u kontinuitetu gotovo uvijek imaju najviše maloprodajne cijene na benzinskim crpkama i evidentna su određena pravila u ponašanju ovih subjekata u vezi s formiranjem i visinom cijena, te vremenskim podudaranjem izmijene cijena i dužine zadržavanja njihovog visokog nivoa.

Vlada je danas zadužila Federalno ministarstvo trgovine da prati efekte propisane mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata.

U slučaju izostanka očekivanih efekata neposredne kontrole, a zbog potrebe ekspeditivnog djelovanja Vlade Federacije BiH u proglašenom stanju nesreće, ovo ministarstvo je zaduženo da pripremi zakonom predviđeni model određivanja najvišeg nivoa maloprodajnih cijena za promptno razmatranje i odlučivanje na sjednici Federalne vlade.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com