Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) Goran Čerkez poručio je danas kako se razmatraju neki vidovi popuštanja mjera povodom pandemije koronavirusa.

"Već treći mjesec smo u borbi s korona virusom. Važno reći da smo uspjeli u potpunosti iskontrolirati do sada epidemiju. U narednom razdoblju smo razgovarali i o popuštanju mjera. Želio bih reći kako popuštanje mjera ne znači vraćanje na stari način života. Moramo jasno reći našim sugrađanima kako ćemo mi još duže razdoblje živjeti pod određenim ograničenjima. Moramo razmišljati da sve ono što ublažavamo ne znači eliminiranje osobne zaštite, ali ni stanovništva. Još dugo vremena ćemo nositi i maske i rukavice i morati se ponašati odgovorno, držati odstojanje, povećati mjere opće higijene", kazao je Čerkez, prenosi N1.

Kako je naveo, mjere koje predviđaju će malo olakšati život stanovnika u BiH.

"Svjesni smo da je korona virus promijenio živote u cijelom svijetu. Ono što razmatramo je omogućavanje osobama treće dobi izlazak. Odredit će se koliko će to puta biti tjedno i na koji način. Ne samo trećoj dobi nego i mlađim osobama. Sve mjere koje budemo uvodili gledat ćemo da budu u nekom razdoblju od 15 dana tako da možemo pratiti efekte i biti spremni ukoliko nam se počnu događati neželjene situacije, da možemo brzo djelovati", naveo je Čerkez.

Kazao je kako epidemija nije ni blizu kraja.

"Moramo pratiti kontinuirano situaciju da bi mogli adekvatno reagirati. U razmatranju su i određena zanimanja, trgovaca, manjih obrta, koji nemaju veliki promet. I o tome rezmišljamo. Već imamo određene vizije i planove i mislim da ćemo vrlo brzo, možda već sljedeći tjedan predložiti skidanje određenih ograničenja i omogućavanje normalnijeg života", rekao je.

Zahvalio se građanima, a posebno stranovništvu treće životne dobi i mlađima od 18 godina.

"U sljedećem tjednu očekujemo popuštanje mjera kad je u pitanju izlazak osoba treće dobi i mlađe kategorije do 18 godina. To će biti među prvim mjerama, a nakon toga ćemo nastaviti s popuštanjem mjera", kazao je Čerkez.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok