Ustavni sud BiH jučer je zaključio kako je osporenim naredbama Federalnog stožera civilne zaštite kojim je naređena zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije Bosne i Hercegovine prekršeno pravo na slobodu kretanja.

Načelnik Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je kako potpuna odluka nije stavljena izvan snage i da nije ukinuta.

>>> Ustavni sud BiH: Zabranom kretanja prekršena su ljudska prava

- Ona će ostati kao takva na snazi, s tim da odluka treba posjedovati određene elemente koje su oni naveli u svojoj odluci na apelaciju. Prije svega treba se navesti točan datum do kada se primjenjuje, da se u samoj naredbi navede kako će se kontinuirano pratiti situacija na terenu i kako će se po potrebi donositi ublažavanje mjera. Treba se navesti i na osnovu kojih se parametara uvela ova odluka - rekao je Solak, prenosi Avaz.

Naveo je kako su članovi Federalnog stožera uvijek te stavke koje nedostaju u odluci navodili kroz svakodnevna obraćanja.

- I za konkretno ovu mjeru smo dogovorili da će sljedeći tjedan ići s konkretnim mjerama ublažavanja za umirovljenike i djecu. Najvažnija je stvar da ova odluka nije ukinuta - rekao je Solak.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok