Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao jučer kako je nakon ukidanja obveze karantene gotovo za deset puta veći broj osoba koje su ušle u Bosnu i Hercegovinu.

- Na osnovu ovih podataka znamo kako smo sada pod većim rizikom i da će u naše kuće možda opet doći taj uvozni virus. Zbog toga ću zamoliti građane koji imaju obvezu kontrole na granici i kojima su izdana rješenja o izloaciji da se strogo pridržavaju tog rješenja. Također, da boraveći u svojoj kući ne dolaze u kontakt sa svojim najbližima, te ako nemaju dva toaleta u kući da taj postojeći nakon korištenja obvezno dezinficiraju – rekao je Ajdinović, prenosi Faktor.

O suspenziji mjere karantene Ajdinović je rekao i kako su u Sarajevskoj županiji pronalazili građane koji su u BiH ušli na graničnim preijeazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška, koji su puštani bez ikakve kontrole i najava kolega iz RS-a.

Nakon stavljanja izvan snage karantene, pojasnio je kako sada svakog građanina koji uđe u Bosnu i Hercegovinu, osim kontrole graničnog policajca, kontrolira i federalni sanitarni inspektor.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok