Znatno veći broj oporavljenih od broja zaraženih raduje te može dovesti do daljnjih ublažavanja poduzetih mjera na suzbijanju pandemije koronavirusa, kazano je na konferenciji za medije zdravstvenih radnika iz Federalnog stožera civilne zaštite.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva, kaže kako posebno raduje rast broja oporavljenih te se posebno zahvalio velikoj većini građana koja se pridržava propisanih mjera, kazavši da je sve ovo zajednički posao.

"Mjere su ublažene, bitno je da ostanemo u percepciji da ovo nije kraj, nego da ublažavanje mjera treba imati daljnje rezultate. Ključno je pridržavati se mjera, nošenja maske, rukavica, držanja distance. Ako ispoštujemo ovaj terend, mislim da bismo u narednom periodu mogli nastaviti ublažavanje mjera", najavio je on.

Mjere će se donositi i ublažavati i dalje u razdoblju od 14 dana, dodao je, razlog je epidemiloško praćenje njihovih rezultata.

"Pratimo mjere u susjedstvu i bit će dosta harmonizacije s njima", izjavio je Čerkez te dodao kako sve ovo zatijeva disciplinu, posebice kad počnemo vraćati u rad trgovine, salone, a naročito kad se u posljednjoj fazi budu vraćali u rad ugostiteljski objekti.

Čerkez je kazao kako ublažavanje mjera u Federaciji BiH ne ugrožava građane u Republici Srpskoj, već da su sve mjere slične onima koje vrijede u zemljama EU, posebno susjednoj Hrvatskoj.

Davor Pehar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je kako je točno prije tri mjeseca ekipa epidemiologa ove institucije bila na Graničnom prijelazu Doljani zbog dolaska kineskih turista, a dan kasnije su pod nadzor stavljeni radnici u kineskom kampu kod Čapljine koji rade na gradilištu autoceste. (Fena)