Prema procjenama stručnjaka, u BiH svaki peti stanovnik pati od nekog oblika alergije, što u trenutku epidemije koronavirusa može dodatno usložniti zdravlje ljudi.

Prije izvjesnog vremena na to su upozorili i svjetski stručnjaci, kazavši kako alergije mogu utjecati na naš dišni sustav i učiniti ga krhkijim, zbog čega bi se oni skloni njima mogli lakše zaraziti koronavirusom ili razviti teže simptome. Piše Večernji list BiH.

Prema riječima prim. dr. Teufika Hadžiosmanovića, specijalista za plućne bolesti i TBC u Domu zdravlja Novo Sarajevo, u najvećoj opasnosti su astmatičari jer je to najteža alergijska bolest.

- Ovo je novi virus o kojem jako malo znamo i o kojem svi u hodu učimo. Informacije kojima raspolaže Europsko repsiratorno društvo (ERS), koje se zasnivaju na znanstvenim saznanjima, u ovom trenutku kada je svakim danom sve više alergičnih, terapija za njih treba ostati ista. To za astmatičare podrazumijeva da uzimaju kortikosteroidne sprejeve u kombinaciji s beta agonistima dugog djelovanja, eventualno kombinirani s antileukotrijenima.

Dakle, iz upotrebe su izbačeni beta agonisti kratkog djelovanja, iako je moje mišljenje da u situaciji kada je naš zdravstveni sustav opterećen nečim drugim, odnosno epidemijom COVID-19, ja bih svom pacijentu ostavio i ventolin kratkog djelovanja da ga ima u svojoj kućnoj ljekarni kada ne može doći do liječnika. U ovom trenutku, osim redovitog uzimanja terapije, savjetovao bih svima, a osobito astmatičarima, da ne izlaze iz svojih domova i da se pridržavaju fizičke distance. Onima koji imaju alergijske reakcije, koje se manifestiraju samo curenjem iz nosa, preporučio bih kombinaciju antihistaminičnog spreja s kortikosteroidom – navodi dr. Hadžiosmanović. Kako su alergije okidači za razne upalne procese u organizmu, dr. Hadžiosmanović ističe kako bi takve osobe posebno trebale povesti računa o jačanju imunološkog sustava.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok