U povodu informacija o nabavi 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH koji su plaćeni 10,5 milijuna KM, ministrica financija FBiH i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite Jelka Milićević smatra obvezom dati pojašnjenje javnosti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u navedenoj nabavi.

- Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabave od Federalnog stožera Civilne zaštite i pribavlja suglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabave provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni stožer usvaja odluku o njezinoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabave respiratora ta procedura nije provedena – naglašava ministrica Milićević.

Također podsjeća kako je ne tako davno upozorila javnost da izmjene u sastavu i obujmu Federalnog stožera Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

- Zbog svega navedenog zaista je potrebno potpuno istražiti što se dogodilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz proračuna FBiH – istaknula je ministrica Milićević koja je i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite, priopćeno je iz Ministarstva financija FBiH. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok