Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine osuđuje zapaljivu retoriku i političku neodgovornost Stranke demokratske akcije te poziva na prestanak uvrjedljivih i neutemeljenih optužbi na račun ministra financija i riznice Bosne i Hercegovine i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu.

Dok je Bosna i Hercegovina suočena sa socio-ekonomskim, zdravstvenim i sigurnosnim izazovima, jednostrana politika i politika centralizacije moći i sredstava političkog Sarajeva je, nažalost, opredijeljena za poticanje bespotrebnih političkih sukoba na temelju provokacija i destabilizacije za kratkoročnu političku dobit. Djelovanje koje ne poštuje temeljne odrednice Bosne i Hercegovine nikada nije bilo niti će biti ispravno za BiH.

Pozivamo ministre iz reda SDA koji ne žele podržati odluku Vijeća ministara na suzdržavanje od pozivanja na vaninstitucionalna rješenja kao i na suzdržavanje od pozivanja na djelovanje izvan okvira zakona i Ustava. Optuživati političke partnere u vlasti za opstrukcije koje ministri SDA sami provode ozbiljno je narušavanje politike dijaloga, koja je prijeko potrebna za što brži izlazak iz trenutne krize i nastavak na radu k europskoj BiH. Nužno je da Stranka demokratske akcije preuzme odgovornost koju su im vlastiti birači ukazali te da demonstrira korektnu političku suradnju s partnerima u vlasti i da svojim sudjelovanjem, a ne politikanstvom, da doprinos za prevladavanje krize.

Hrvatska demokratska zajednica BiH stoga odlučno poziva Stranku demokratske akcije na susprezanje od opstrukcija napretka Bosne i Hercegovine, na uvažavanje svih razina vlasti Bosne i Hercegovine, kao i na poštivanje legitimnih političkih predstavnika s kojima treba sukreirati rješenja za stabilnu i naprednu domovinu BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok