Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako se sredstva Međunarodno monetarnog fonda (MMF) koja su pristigla u Centralnu banku ne povlače zbog problema u Federaciji BiH i zbog činjenice kako Bošnjaci ne žele prihvatiti da su i županije ustavna kategorija.

Dodik je rekao kako je i na sjednici Predsjedništva BiH razgovarano o sredstvima MMF-a koja se ne povlače te kako odluku o povlačenju sredstava treba donijeti Vijeće ministara, javlja Srna.

"Problem je u Federaciji. Dogovor je postignut da se federalna sredstva dijele na način da 50 posto da ostane na računima Federacije, a 50 posto se prema kriterijima doznači županijama i tu je zastalo. Hrvatska strana traži da se uđe u taj sustav raspodjele u Federaciji, što je i dogovoreno, a bošnjačka strana ne želi da u odluci stoje županije, što je nevjerojatno. Županije su ustavna kategorija", naglasio je Dodik.

Dodik je poručio kako bi taj posao trebalo konačno završiti.

"RS i dalje zbog toga trpi. Nema nijednog zastoja što se tiče RS-a. Sredstva su došla prije sedam dana i mnoge obveze koje smo mogli izvršiti već sada su uvjetovane činjenicom da ta sredstva ne stižu na naše račune", rekao je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok