“Groblje mira” na Bilima kod Mostara zamišljeno je kao najveći kompleks žrtava komunističkih zločina u Europi.

Na 23. kolovoza koji se u Europi obilježava kao dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, nedaleko od Mostara Hrvati katolici prisjetili su se žrtava komunističkog režima iz brojnih obitelji koji su se desetljećima spominjali samo u molitvama. Na komemoraciji je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio tregedijom to što aktualna vlast, koju je nazvao jugonostalgičarskom, zataškava posljedice totalitarnog komunističkog režima te štiti djelo Josipa Broza Tita kojega je nazvao zločincem. “Ono što je tragedija, apsurd u Republici Hrvatskoj, jeste da mi različitom dioptrijom gledamo na totalitarizme. Ne naravno mi iz HDZ-a, nego dio vladajuće nomenklature, tzv. lijeve političke strukture koja sebe naziva socijalističkom. Nije to nikakva lijeva politička opcija, nego jugonostalgična, a dokaz za to je njihova uporna i tvrda zaštita lika i djela velikog zločinca Josipa Broza Tita. Oni bi i danas nazivali ulice i trgove po njemu i držali njegove biste po svojim uredima”, rekao je Karamarko novinarima.

Hrvati u BiH ravnopravni

Pri tome je ocijenio žalosnim kako hrvatske žrtve nisu priznate. “Mi sa sjetom i žalošću govorimo o tome kako u RH i danas ne možete slobodno i normalno govoriti o komunističkim zločinima. Više od 900 jama je u RH, u Sloveniji oko 600 jama, a u BiH više od 200 jama prepune su hrvatskih kostiju. O tome se ne može govoriti, jer onaj tko ima zapovjednu odgovornost za te zločine još uvijek je u nazivima stotina ulica i trgova Hrvatske”, dodao je predsjednik HDZ-a. - Nećemo zaboraviti iživljavanje nad hrvatskim narodom, nećemo zaboraviti to što su nas pokušali odnaroditi i to da nas nema kako bi zaštitili svoju djecu u RH i našoj drugoj domovini u BiH. Želimo Hrvatsku u kojoj će se domoljub dobro osjećati, a i BiH u kojoj će hrvatski narod biti ravnopravan s ostalim narodima i dobro se osjećati s ostalim narodima, poručio je čelnik HDZ-a Hrvatske. Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da se izgradnjom Groblja mira na Bilima kod Mostara pravi značajan zaokret.

Zameten trag zločina

- Za mene je ovo posebno mjesto kojemu se želimo pokloniti. Želimo da sve one obitelji koje desecima godina nisu mogle pokloniti žrtvama, to mogu napraviti ovdje i pronaći mir. To je jedan stoljetni projekt i svi trebamo pomoći odboru koji na tome radi. Ja sam uvjeren da ovime činimo jedan otklon od vremena koje je iza nas i otvaramo posve novu dimenziju odnosa, osobito za obitelji koje desetljećima nisu mogle obilježiti svoje žrtve, rekao je Čović. Predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij fra Mića Lasić izrazio je sumnju da je hrvatsko Ministarstvo branitelja posljednje ekshumacije žrtava namjerno nestručno izvodio ‘kako bi se što više zameo trag komunističkog zločina’, te je poručio da “Groblje mira” šalje posebnu poruku. “Izgradnjom ovoga groblja mira na Bilima, izgradnjom svehrvatskog groba na Udbini, jasno kažemo da volimo slobodu i da poštujemo i volimo svoje mrtve makar im ime ne znali”, rekao je Lasić. Obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nazočili su brojni dužnosnici Hrvata iz BiH, predstavnici njemačke državne udruge Wolfsburg zadužene za II. svjetski rat. U Bilima kod Mostara, na mjestu gdje je prošle godine položen temeljni kamen predviđena je gradnja “Groblja mira” koji bi bio najveći kompleks žrtvama II. svjetskog rata, komunizma i svih žrtava totalitarnih režima s grobljem, kosturnicom, kapelicom i spomen- obilježjem.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok