“Sasvim je izvjesna sustavna blokada uspostave izvršne vlasti odnosno Vijeća ministara BiH nakon izbora 12. listopada”, napisao je član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović u autorskom tekstu u Oslobođenju.

Arnautović, uz ocjenu kako je to rezultat izmjena zakona o sukobu interesa donesenog na temelju “dogovora dvojice ključnih političkih lidera u BiH”, navodi kako je uspostava izvršne vlasti nakon izbora već sada je blokirana.

”Izmjene zakona o sprječavanju sukoba interesa koje je usvojio sadašnji saziv parlamenta BiH onemogućile su provedbu provjera kakve nalaže izborni zakon”, upozorio je Arnautović, ali nije naveo na koju dvojicu točno misli.

“Malo je vjerojatno”, kaže Arnautović, ”da će član komisije za sprječavanje sukoba interesa iz jedne stranke glasovati za sankcioniranje svog kolege iz iste političke stranke”.

Upozorio je na još jednu prazninu koju su donijele izmjene zakona, a ona se svodi na činjenicu da postojeći zakon o Vijeću ministara BiH propisuje da mandatar za sastav Vijeća, kojega imenuje Predsjedništvo BiH, mora dobiti potvrdu od SIP-a da nije u sukobu interesa.

Arnautović objašnjava kako Središnje izborno povjerenstvo BiH, sukladno izmjenama zakona o sprječavanu sukoba interesa, nema načina provjeriti postoji li sukob interesa pa ne može izdati neophodnu potvrdu nekom budućem mandataru, što znači da ga ne može potvrditi ni parlament niti može biti uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH.

“Prema tome. izvjesno je da nema uspostave Vijeća ministara BiH sve dok se ne izvrši usklađivanje ovih zakona”, napisao je Arnautović te zaključio kako političke stranke koje su trenutačno na vlasti imaju isključivo odgovornost za ovakav pravni kaos.

Arnautović smatra da je sve ovo dovelo je do toga da je institut sprječavanja sukoba interesa izabranih dužnosnika potpuno izgubio smisao te kako će trebati najmanje dvije godine da se utvrđene nelogičnosti isprave i promijene.

Podsjećamo, Parlament BiH je 2004. godine potvrdio nametnutu odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice Wolfganga Petritscha iz 2002. o izmjenama zakona, prema kojem su Središnjem izbornom povjerenstvu oduzete ovlasti za provjere je li neki izabrani dužnosnik u sukobu interesa.

Tu zadaću preuzelo je povjerenstvo sastavljeno od parlamentaraca te trojice članova Agencije za borbu protiv korupcije. Pored toga, zakon ne obuhvaća široki krug izabranih dužnosnika što, uz činjenicu da su kazne simbolične, što ovo pitanje ostavlja dodatno kompliciranim i pogodnim za manipulacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok