Predstavnici hrvatskih stradalničkih udruga i političkih stranaka u BiH pozvali su u utorak na obilježavanju godišnjice masakra u Grabovici kod Mostara, gdje je prije 21 godine likvidirano 33 hrvatskih civila, da se konačno procesuiraju nalogodavci ovoga jednog od najtežih ratnih zločina u BiH, među kojima je i bivši načelnik Glavnog stožera Armije BiH general Sefer Halilović.

Po riječima predsjednika Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica 93 Josipa Drežnjaka ratni zločin u Grabovici nije se dogodio slučajno jer je ovo uglavnom hrvatsko naselje mjesecima bilo pod kontrolom postrojba Armije BiH.

“Ratni zločin se ne događa slučajno nego planirano, a slučaj Grabovica će ostati u analima zapisan kao slučaj koji se 20 godina nije procesuirao. Imena žrtava su svima poznata, a nitko od glavnih izvršitelja nije odgovarao za zločin. Zašto pravosuđe nije procesuiralo nalogodavce ovoga zločina”, uipitao se Drežnjak.

On je novinarima podijelio ratni dokument “Direktiva za obrambeno – napadna djelovanja”, koji po njegovim tvrdnjama do sada nije bio dostupan javnosti, a potpisao ga je nekadašnji načelnik Glavnog stožera Armije BiH Sefer Halilović kojega je Haški sud oslobodio kaznene odgovornosti za ratne zločine nad Hrvatima.

Ovaj dokument, tvrdi Drežnjak, nije bio dostupan ni Haškome sudu, a sada predstavlja osnovu za Halilovićevo procesuiranje budući se u njemu nalaže i “čišćenje” sumnjivih osoba u operaciji koja je trebala rezultirati deblokiranjem snaga Armije BiH u istočnom Mostaru i Prozoru.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao kako se mora prestati prikrivati ratne zločine.

“Još ne znamo gdje je 17 žrtava, a prošla je 21 godina. Ovim se bavimo 21 godinu, što dovoljno govori koliko ima zla oko nas. Pa čak i u politici koja još uvijek štiti zločin”, rekao je Čović.

Na spomen obilježje, na kojemu se nalaze upisana imena hrvatskih civila koje su u noći s 8. na 9. rujna 1993. pobili pripadnici bošnjačke Armije BiH, brojna izaslanstva položila su cvijeće i zapalila svijeće. Najprije su to učinili predstavnici Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica 93, predstavnici stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora te brojne druge udruge.

Kolona se zatim uputila prema groblju gdje je misu predvodio generalni vikar mostarske biskupije don Željko Majić.

Za neposredne likvidacije u Grabovici kod Mostara osuđena su trojica bivših pripadnika Armije BiH. Mjesto je nedavno posjetio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović izražavajući očekivanje da će se rasvijetliti sudbina još 17 osoba za čijim se tijelima još uvijek traga.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok