Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros realizaciju akcije kodnog naziva „Brend“, koja se izvodi na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda.

U tijeku su lišenja slobode više osoba koje se dovode u vezu s organiziranim kriminalom, neplaćanjem poreza, poreznom utajom i pranjem novca. Poduzetim istražnim aktivnostima utvrđeno je da su osumnjičene osobe u ovom predmetu svojim nezakonitim radnjama stekle protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 milijuna KM.

Također su u tijeku pretresi objekata na 17 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresima je obuhvaćeno 14 fizičkih i tri pravne osobe.

A kako se doznaje, SIPA je uhitila braću Ivanković Lijanović - federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića i njegovog brata Mladena, predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak. U tijeku je velika akcija kodnog imena Brend u Širokom Brijegu, Mostaru, Sarajevu i Grudama, na ukupno 15 lokacija. - Evo i mene uhitilo, upravo me SIPA uhićuje, kazao je Mladen Ivanković - nakon čega je prekinuta telefonska veza. Među uhićenima je i Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i član stranke Radom za boljitak.

Uz Jerka Ivankovića Lijanovića za ovo kazneno djelo se također sumnjiče i: Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.). Radi se između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 milijuna KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, s ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina. U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz poduzeća: "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg "Kora- fin" doo Široki Brijeg "Velmos Company" d.d. Mostar.

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi s kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom. Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u ovoj akciji i istrazi u ovom predmetu.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u suradnji s pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, MUP-a HNŽ i MUP-a ZHŽ.

Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok