Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je kako bi za njegovu zemlju bilo nezamislivo podupirati politiku koja bi vodila podjeli Bosne i Hercegovine dodajući da u vrijeme njegova predsjedničkog mandata Milorad Dodik od njega nikada nije tražio potporu za odcjepljenje Republike Srpske.

"Mislim da bi bilo koja politika Srbije koja bi išla u pravcu podjele BiH bila vrlo kontraproduktivna, prije svega kada su u pitanju interesi same Republike Srbije. S druge strane, nemam saznanja da je gospodin Dodik dolazio s takvim zahtjevima. Kao predsjednik Srbije snažno sam se zalagao za očuvanje integriteta BiH", kazao je Tadić dodajući da mu je teško uopće povjerovati u tvrdnju koja se nedavno pojavila kako je Dodik nakon ruske aneksije Krima od srbijanskog premijera Aleksanda Vučića tražio potporu za otcjepljenje RS od BiH.

"Apsolutno ne vidim mogućnost da bilo koji dužnosnik iz Srbije potakne bilo kakvu podjelu BiH danas. Nakon ratova, nakon mandata Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice i mene i nakon nekoliko faza regionalne politike, mislim da takav poticaj iz Srbije više ne može doći", izjavio je Tadić u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Tadić je ustvrdio kako se u vrijeme kad je bio predsjednik Srbije nikada nije miješao u unutarnje stvari BiH.

"Smatrao sam da je to moj najveći doprinos stabilnosti, za razliku od drugih srbijanskih politika u prošlosti", izjavio je Tadić.

On je ipak upozorio kako su globalna kretanja zabrinjavajuća pa je stoga važno održati koheziju u regiji.

"Trenutna situacija govori da ima razloga za zabrinutost. Ne treba umirivati građane nego treba jasno reći ljudima da je svijet u novom problemu, da traje redefinicija međunarodnih odnosa i da ulazimo u novu fazu. Primjer za to je situacija u Ukrajini, pitanje nezavisnosti Škotske... Sve se to može odraziti posebno na BiH. A BiH je u središtu naše regije. Sve što se tu dogodi ima reperkusije i na okolne zemlje", kazao je Tadić.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok