Kao što je OHR mnogo puta isticao, vjerski simboli se ne smiju koristiti kako bi se namjerno inicirala međunacionalna napetost. Štoviše, udruženja i vjerske zajednice trebaju raditi na pomirenju, priopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika u povodu postavljanja spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva.

Porast tenzija

- Očekujemo od nadležnih vlasti da u što kraćem roku osiguraju punu provedbu svih relevantnih zakonskih propisa u ovom slučaju kako ne bi došlo do daljeg porasta tenzija. Ono što se desilo na Zlatištu je neprihvatljivo, jer ne ispunjava ni te minimalne uvjete. Organi vlasti Republike Srpske trebaju odmah poduzeti mjere u cilju učuvanje vladavine prava i sigurnog okruženja - navodi se u priopćenju koje potpisuje Eldar Subašić, šef Pres-službe OHR-a.

Na postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, reagirali su i iz Europske komisije u BiH.

- Lideri i politički akteri u BiH trebali bi uvijek podržavati pomirenje i vladavinu prava. Ovaj čin umanjuje pomirenje i vladavinu prava. Mi stoga pozivamo vlasti RS-a da brzo djeluju kako bi se osiguralo poštivanje relevantnih zakona navodi se u izjavi Delegacije Europske komisije u BiH.

Podsjetimo, krst koji je jutros osvanuo na Zlatištu iznad Sarajeva u znak sjećanja na više od 6.500 Srba ubijenih u ovom gradu od 1992. do 1995. godine u FBiH dočekan je kao provokacija uz zahtjeve da odmah bude uklonjen.

Tražeći od međunarodne zajednice i općinskih vlasti da krst na Zlatištu odmah bude uklonjen, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara naveo je da njegovo postavljanje predstavlja "anticivilizacijski čin i najgrublji način vrijeđanja žrtava protekle agresije na BiH i grad Sarajevo".

"Znamo da su s tih položaja ubijani civili u Sarajevu, među kojima i 1.600 djece, a neki na ovaj način pokušavaju u predizborno vrijeme to iskoristiti za skupljanje jeftinih političkih poena", rekao je Čampara.

Od stranaka prva se oglasila SDA, najoštrije osuđujući postavljanje krsta na Zlatištu i tražeći njegovo uklanjanje.

Ova stranka smatra da krst na Zlatištu vrijeđakršćanski simbol samilosti, te da predstavlja "provokaciju i neprihvatljivu zloupotrebu vjerskih simbola čime se podižu međunacionalne tenzije, što može dovesti do ugrožavanja sigurnosti građana".

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica ocijenio je da je riječ o "klasičnoj provokaciji".

"Postavili su krst na mjestu sa kojeg su ubijani građani i djeca Sarajeva, na mjesto sa kojeg su zločinici terorisali grad i sijali strah", rekao je Grabovica.

Predizborni trik

Predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Muhamed Švrakić smatra da su Kanton Sarajevo i grad imali dosta načina da obustave postavljanje krsta na Zlatištu, odakle je, prema njegovim riječima, snajperima, tenkovima, bombama i granatama ubijeno više od 16.000 građana Sarajeva.

Navodeći da je riječ o "predizbornom triku kojim se traži glas više za nacionalne stranke", Švrakić je izrazio uvjerenje da će kao reakcija na postavljanje krsta na Zlatištu uslijediti "neki građanski bunt i revolt".

"Žrtva neće trpjeti da gleda kako mu njegov katil podiže znamenje kao upozorenje da se on i dalje nalazi na brdu s kojeg može reagovati u svakom trenutku isto kao nekada", ističe Švrakić, prenosi Srna.

Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo krst u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, čime je ispunjeno ranije dato obećanje Saveza logoraša Republike Srpske o podizanju ovog znamenja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok