Dragovoljci i veterani Domovinskog rata iz bosanske Posavine u posljednjih mjesec i pol dana susreću s neočekivanim problemima.

Naime, na adrese više od deset tisuća pripadnika HVO-a iz Ministarstva branitelja pristigla su rješenja o ukidanju statusa branitelja, zbog čega strahuju da će sljedeći korak Vlade biti i ukidanje materijalnih prava.

Branitelji su obaviješteni da nemaju status ratnog vojnog invalida u Hrvatskoj jer se ne nalaze u registru branitelja.

- Neki političari pokušavaju nam reći da nismo to što jesmo. Ispada da se nismo borili za cjelovitu Hrvatsku i da nismo zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske ostvarivali ciljeve samostalne Hrvatske, a ujedno i prava Hrvata na opstojnost i ravnopravnost u BiH. Čini se da smo postali teret Hrvatskoj – kaže Ivo Đogaš, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosanskobrodske brigade.

Nekadašnji zapovjednik ove brigade Ivo Mijić pojašnjava kako je riječ o ukidanju braniteljskog statusa za sve ratne vojne invalide HVO-a koji primaju hrvatske mirovine. Riječ je o 10.009 pripadnika HVO-a koji su u hrvatski mirovinski sustav uvedeni na  temelju rješenja koje je 1998. godine potpisao tadašnji pomoćnik ministra obrane Ljubo Ćesić Rojs. U međuvremenu je oko 180 njih tužilo Hrvatsku zbog neisplate invalidnina, a do sada im je pravomoćnim presudama isplaćeno više od 4,5 milijuna kuna.

Ne bi li izbjegli nove tužbe, u Ministarstvu branitelja pribjegli su slanju spomenutih obavijesti na adrese pripadnika HVO-a. Iako iz Ministarstva to niječu, oni strahuju kako će posljedično tome vrlo brzo doći i od ukidanja mirovina.

- Umirovljeni pripadnici HVO-a nisu imali drugostupanjska rješenja, nego su mirovine primali na osnovu potvrde o stradanju u zoni B, kako su nazivani branitelji koji su stradali u BiH. Sada se svi boje da će ostati bez mirovine – kaže Mijić. U rešenjima stoji da se branitelji koji nisu zadovoljni mogu žaliti Upravnom sudu. Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić, koji je proteklog vikenda posjetio spomen sobu poginulim pripadnicima 101. brigade u Slavonskom Brodu, kaže kako je riječ o skidanju invalidnosti, ali ne i o ukidanju mirovina pripadnicima HVO-a.

- Bilo je nekih nepravilnosti, možda način na koji je to učinjeno nije najbolji, ali mislim da će u budućnosti to biti pozitivno riješeno za branitelje HVO-a – kaže Krešić.

Večernji

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH