Povjerenstvo za financije i proračun jednoglasno je usvojilo inicijativu da Vijeće ministara pripremi izmjenu Zakona o PDV-u u smjeru reguliranja poreza na digitalne usluge.

Shodno tom prijedlogu, porez u BiH plaćale bi kompanije poput Facebooka, Googlea, YouTubea. Inicijativa se ovaj tjedan našla pred Zastupničkim domom Parlamenta BiH i poslana je na usuglašavanje, piše Večernji list BiH. Na usuglašavanje Kolegiju Doma, zbog nepostojanja entitetske većine, upućena je modificirana inicijativa Saše Magazinovića koja glasi: - Zadužuje se Vijeće ministara BiH u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative pripremiti i u parlamentarnu proceduru dostaviti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u kojim će se regulirati porez na digitalne usluge.

Zastarjeli zakoni

- Ako porez plaćaju naše male kompanije, nema razloga da ga ne plate i Facebook, Google, YouTube - kazao je Magazinović. Pravo države, u ovom slučaju BiH, ubirati poreze trenutačno je povezano s fizičkom prisutnošću kompanije (ili podružnice) u određenoj zemlji. - Velike svjetske tehnološke digitalne kompanije u posljednjih nekoliko godina znatno su povećale oglašavanje, posredovanje i prodaju podataka o korisničkim sučeljima u BiH. Međutim, prema svim dostupnim informacijama, za te usluge koje obavljaju ne plaćaju porez u BiH - navodi se u obrazloženju. Trenutačni zakonski okvir i načela oporezivanja su zastarjeli te se temelje na poslovnim modelima iz 20. stoljeća, dodaje se. U cilju pravednijega oporezivanja digitalnih kompanije u EU, Europska komisija pripremila je prijedlog smjernice Vijeća o zajedničkom sustavu poreza na digitalne usluge. Time se oporezuju prihodi od pružanja digitalnih usluga koje uvodi i EU - porez na digitalne usluge. Francuska, Italija, Austrija, Velika Britanija, Poljska i Mađarska odlučile su uvesti porez na digitalne usluge ne čekajući usvajanje smjernice Vijeća. Taj porez ne bi se odnosio na prihode malih razvojnih digitalnih tvrtki i krajnjih korisnika digitalnih usluga, već isključivo na tehnološke divove poput Facebooka, Googlea, YouTubea, Applea.

Primjer bi trebali slijediti drugi

Podsjetimo, Apple je prva strana kompanija koja je platila PDV u BiH za usluge koje su kupili građani BiH na internetu. Kao PDV obveznik registriran je od 5. veljače 2021. te je 10. ožujka prvi put podnio PDV prijavu posredstvom poreznog punomoćnika kompanije Deloitte BiH. Primjer bi trebale slijediti i druge kompanije, odnosno poreznu obvezu prijaviti i platiti za usluge koje bh. građanima pružaju poduzeća iz inozemstva.

- Vjerujemo kako Appleov primjer može biti preporuka i ostalim velikim globalnim igračima na isti način izvršiti svoju obvezu plaćanja PDV-a upravo u BiH. Budući da BiH ima jednu od najnižih stopa PDV-a u svijetu, bolje im je svoju obvezu plaćanja poreza za isporuke izvršene u BiH platiti kod nas nego u zemljama gdje je sjedište tih kompanija, a koje imaju znatno veće stope PDV-a - rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO-a BiH. Fokus je sad na globalnim igračima kao što su Facebook ili Google, a Kovačević je posebno istaknuo streaming platformu Netflix.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok