Svih dosadašnjih poslijeratnih godina bosanskohercegovački biskupi su pozivali Hrvate katolike da izađu na izbore, nastojeći na taj način potaknuti pitanje građanske, ali i vjerske odgovornosti kako prema sebi, tako i prema zajednici.

Upozoravali su i na štetne posljedice neravnopravnosti, no ove godine biskupi su otišli i korak dalje. Doslovno su upozorili, ili bolje reći alarmirali katoličke vjernike da bi njihovu pasivnost mogli iskoristiti oni koji žele Hrvate posve prekrižiti i izbrisati najprije s političke scene, a onda se posve jednostavno s njima obračunati, kao što je to bio slučaj s političkom platformom posljednje četiri godine, gdje je posve ignorirana većinska politička volja jednoga naroda.

- Za opstanak hrvatskoga naroda je neprihvatljiva i opasna sve bezočnije očitovana nakana da ga se ukloni s realne političke scene. Koliko je to štetno, i za ovo društvo u cjelini, pokazao je i zadnji četverogodišnji politički i privredni hod ne u prazno, nego i unatrag”, naveli su u pozivu biskupi u BiH. Kolika je važnost izlaska na izbore i biranja najbolje se očituje upravo u riječi opstanak, jer se političko predstavljanje koje u konačnici znači i konkretne poteze vlasti za napredak određenog područja i ljudi izravno povezuje uz to tko ih predstavlja u vlasti. Pri tome su više nego jasno aludirali kako je aktualna vlast političke platforme u Federaciji BiH bila štetna i problematična, kako za državu BiH, a posebice za Hrvate katolike čija je većinska volja jednostavno ignorirana od najvećih bošnjačkih stranaka u FBiH. Po informacijama koje i biskupi imaju o novoj prijevari Hrvata uvelike se razgovara s hrvatskim podobnim strankama.

No, kako se ne bi upleli u zamku, jednako tako bosanskohercegovački biskupi su ostali na potrebnoj distanci oko budućih predstavnika u vlasti, ne želeći ni na koji način utjecati na birače. - Osim što vas potičemo da svakako izađete na izbore i tako ispunite svoju građansku i moralnu obvezu, želimo vas podsjetiti da, u duhu nauka Crkve, trebate voditi računa kojim kandidatima za odgovorne političke službe trebate dati svoj glas”, poručili su biskupi.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok