U Bosni i Hercegovini cijepljeno je oko 400 tisuća stanovnika. Potpuno cijepljenih u Republici Srpskoj je oko 102 tisuća građana. U Federaciji BiH utrošeno je oko 300 tisuća doza.

Nije poznato koliko je građana cijepljeno izvan zemlje. U susjednim zemljama se razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja. Neke članice Europske unije na taj potez su se već odlučile.

Očekuje li takav scenarij i Bosnu i Hercegovinu?

Srbija svoje građane pokušava stimulirati za cijepljenje. Mediji u Hrvatskoj pišu da se ozbiljno razmišlja o obaveznoj cijepljenju tri javna sektora – 180.000 ljudi. Grčka najavljuje suspenzije zdravstvenim radnicima koji odbiju cijepljenje, a Francuska uvođenje obavezne vakcinacije za sve građane.

Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, kaže da se mora krenuti s cijepljenjem svih Francuza.

''To je jedini način za povratak u normalan život. Prvo, cijepljenje će biti obavezno, bez odgađanja, za zdravstveno i nezdravstveno osoblje u bolnicama, klinikama, domovima za umirovljenike, ustanovama za osobe s invaliditetom i za sve koji rade u kontaktu sa starijim ili nemoćnim osobama, uključujući i one kod kuće. Cijepljenje za njih će postati obavezno, bez odgađanja'', kaže francuski predsjednik.

Cijepljenje u Bosni i Hercegovini još neće biti obavezna. O tome se, bar za sada, ne razmišlja. Izbor cjepiva, kao i cijepljenje, i dalje ostaje slobodan izbor. Glavna muka bh. vlasti ipak je bila nabavka vakcina.

“Mi za sada ne razmišljamo o obveznom cijepljenju određenih skupina, ali onog trenutka kada bude došlo više cjepiva u FBiH i BiH sigurno će biti jedna od opcija koje će trebati ozbiljno razmotriti'', kaže Siniša Skočibušić,, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kaže da je cijepljenje dobrovoljna i da u suštini svaki građanin donosi svoju odluku o cijepljenju.

''Naravno svaka zemlja prilagođava svoje odluke prema sebi. Ja sam imao prilike da vidim na koji način to Francuska planira uraditi, a za njom će ići i neke druge zemlje u EU'', dodaje Šeranić.

Cjepivo je najbolje preventivno sredstvo protiv zaraznih bolesti. Ovo jasno poručuje struka. Ipak, prevladava mišljenje da cijepljenje ne bi trebalo da bude obavezna. Suočili bi se, upozoravaju, s ozbiljnim kršenjem ljudskih
prava ,javlja BHRT.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok