Stanje s koronavirusom u Bosni i Hercegovini prilično je dobro, posebno imajući u vidu da se pojedine zemlje ponovno zatvaraju zbog velikog rasta broja zaraženih. Delta-soj koronavirusa sada je dominantan soj diljem svijeta, pa i u BiH, piše Večernji list BiH.

Epidemije su se dogodile u dijelovima zemalja s niskom stopom cijepljenja. U Australiji ovih dana bilježe rekordne brojke unatoč strogim mjerama koje su na snazi već nekoliko tjedana. U Portugalu, koji se ne može pohvaliti visokom stopom cijepljenih stanovnika, raste broj hospitaliziranih, a Španjolska, iako je špica turističke sezone, u neke gradove vraća policijski sat.

Stanje se komplicira

U Francuskoj se uvodi obvezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike, njemačka kancelarka poziva građane da se cijepe, ali za sada odbacuje uvođenje obveznog cijepljenja. Najveći broj novozaraženih i umrlih bilježi Rusija u kojoj je cijepljeno manje od 20 posto stanovništva, a izrazito zarazni delta-soj ne zaobilazi ni Izrael, gdje je više od 66 posto stanovnika primilo obje doze cjepiva. I situacija u regiji polako se komplicira.

Na novoj mapi Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) hrvatska obala više nije “zelena”, nego je zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom “narančasta”. I Srbija, koja bi ovih dana trebala dostići stopu od 50 posto cijepljenih, također bilježi pogoršanje epidemiološke situacije. Zdravstveni djelatnici ističu kako će ovo, zapravo, biti val necijepljenih.

BiH je stoga u nepovoljnoj poziciji zbog još uvijek malog broja cijepljenih osoba i činjenice da su početkom mjeseca u državi otkriveni prvi slučajevi delta, a prije nekoliko dana i gama-soja koronavirusa.

BiH i regija

Cjepivima kojih je do sada u BiH stiglo nešto više od milijun doza još uvijek se cijepe prioritetne skupine stanovništva, što znači da masovna imunizacija još nije počela niti se zna kada bi to moglo uslijediti.

Pitanje je kako se Bosna i Hercegovina priprema za četvrti val za koji neki stručnjaci ističu kako će uslijediti već polovinom idućega mjeseca. Drugo pitanje je planira li BiH uvođenje obveznog cijepljenja.
 Srbija svoje građane pokušava stimulirati za cijepljenje. Mediji u Hrvatskoj pišu kako se ozbiljno razmišlja o obveznom cijepljenju u trima javnim sektorima – za 180.000 ljudi.


Cijepljenje u BiH još neće biti obvezno. O tome se, bar za sada, ne razmišlja. Cjepivo odnosno cijepljenje i dalje ostaju slobodan izbor. Glavna muka bh. vlasti ipak je bila nabava cjepiva.

- Mi za sada ne razmišljamo o obveznom cijepljenju određenih skupina, ali onog trenutka kada bude došlo više doza cjepiva u FBiH i BiH, sigurno će to biti jedna od opcija koje će trebati ozbiljno razmotriti - kaže v. d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

- Vama je poznato kako je cijepljenje dobrovoljno i da svaki građanin donosi svoju odluku o njemu. Naravno, svaka zemlja prilagođava svoje odluke prema sebi. Ja sam imao prilike vidjeti na koji način to Francuska planira uraditi, a za njom će ići i neke druge zemlje u EU - kaže ministar zdravstva i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com