Svetom misom u župnoj crkvi te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem spomen obilježju na gradskom katoličkom groblju obilježena je tužna 28. obljetnica stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Bugojna.

Inače, postrojbe tzv. Armije BiH iz Bugojna su tijekom rata protjerale 15 tisuća Hrvata, 311 hrvatskih civila i vojnika je ubijeno, a oko 2 tisuće hrvatskih zatočenika prošlo je torture nekoliko desetaka logora u kojima su okrutno mučeni, ubijani, a oni najistaknutiji odvedeni su u nepoznato, piše portal centralna.ba.

Kroz logor Stadion, odnosno pod tribinama nogometnog kluba Iskra, prošlo je ukupno 550 Hrvata, prema podacima Udruge hrvatskih logoraša Bugojna. Njih 294 koji su razmijenjeni 1994. u ovom logoru prije razmjene boravili su punih osam mjeseci. Dan kada su konačno razmijenjeni slave kao drugi rođendan jer im je uspjelo preživjeti hladnoću, izgladnjivanje te brojne druge torture među kojima su i prisilna vađenja krvi i odvođenja na prve crte obrane gdje su služili kao živi štit.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok