Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj telefonski održanoj sjednici usvojila informaciju Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji Covid - 19 u FBiH na dan 26. srpnja 2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na razini Federacije 6,9 slučajeva / 100.000 stanovnika. Iako je incidenca i dalje niska, zabilježen je blagi porast broja oboljelih i smrtnih slučajeva u odnosu na prethodni tjedan, a u padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata.

Iz Zavoda navode da rizik i dalje predstavlja povećan broj ulazaka turista i dijaspore u zemlju tijekom ljeta, te odlasci državljana BiH u druge zemlje na godišnje odmore.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva danas je održao sjednicu, na kojoj je predloženo produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana. U novoj naredbi, koja je upućena Vladi Federacije BiH, predložene su i dodatne odredbe koje su jučer dogovorene na 11. sastanku Odbora za koordinaciju Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH, kojem su nazočili ravnatelji zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH, te županijski ministri zdravstva.

U prijedlogu nove naredbe je navedeno da se, osim postojećih prioritetnih skupina, počne s cijepljenjem uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja. Nakon toga, zavodi za javno zdravstvo županija, dužni su početi pozivanje i ostalog stanovništva na cijepljenje, a prema raspoloživim količinama cjepiva. Nadležna tijela vlasti u županijama, kao i županijske zdravstvene ustanove, dužne su osigurati pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom, i to najmanje jedan dan u tjednu na mjestu provedbe cijepljenja.

Nadležna tijela vlasti u županijama, kao i zdravstvene ustanove u županijama, dužne su otvoriti punktove za masovnu imunizaciju na nivou općina, zatim formirati mobilne timove za imunizaciju, posebno ugroženih skupina stanovništva (osobe koje zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti doći u centre za imunizaciju, migranti, Romi i dr.), kao i stanovništva koje je udaljeno od punktova za cijepljenje. Također, nadležna tijela vlasti u županijama, kao i zdravstvene ustanove u županijama, dužna su cijepljenje obavljati svih sedam dana u tjednu u razdoblju od 08:00 do 20:00, a po potrebi i duže, u skladu sa raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com