Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik je za televiziju Prva govorio o današnjem sastanku rukovodstva entiteta s presjednikom Srbije u Beogradu, a na kojem će razgovarati i o aktuelnostima u BiH.

Rekao je da će rukovodstvo RS-a upoznati Aleksandra Vučića o nametanju zabrane negiranja genocida, odlukama Narodne skupštine koje su uslijedile, kao i o zakonima koje žele usvojiti, a odnose se na nepoštivanje Inzkove odluke.

"Ovo je neki lakmus papir da vide kako se stvari mogu dešavati. Odgovorili smo snažno. Te priče o genocidu da nam nametnu kao obvezu... BiH je pokazala da ne može funkcionirati. Ne možemo živjeti zajedno i moramo se razići. Napraviti tri odvojene države", naveo je Dodik.

Na pitanje je li čekao donošenje zakona o negiranju genocida i ovaj trenutak kako bi pokrenuo priču o neovisnosti, on je odgovorio da "mogu pričati što hoće".

S obzirom na to da priča o odvajanju sa sobom nosi i sukobe, upitan je i kakve su šanse da dođe do takvih nemilih scenarija, na što je on rekao kako nema mogućnosti da će se to desiti, osim ako "NATO ne bude intervenirao".

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt se tijekom svoje današnje press konferencije također dotaknuo teritorijalnog integriteta BiH kazavši da je to jedno od pitanja zbog kojih se ne bi libio iskoristiti bonske ovlasti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok