Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a prije kraja mjeseca očekuje se isplata 300 milijuna eura pomoći za BiH, potvrđeno je iz MMF-a za Nezavisne novine.

Iako je ideja MMF-a dobronamjerna, da pomogne BiH da se lakše izbori s posljedicama koronavirusa, domaći političari su protumačili da je novac moguće dobiti i bez provođenja reformi.

Naime, MMF je uoči početka nove runde pregovora o aranžmanu prošle godine pred BiH postavio razumne, ali teške uvjete za zaključivanje novog aranžmana, koji su imali za cilj da se bolje prate tijekovi novca, spriječi pranje novca, učvrsti fiskalni sustav i provedu strukturne reforme.

Primjerice, kada bi BiH postavila uvjet da se registar računa privatnih osoba nalazi u Centralnoj banci BiH, bilo bi znatno teže manipulirati pranjem novca, jer bi u središnjoj evidenciji bilo moguće lako provjeriti tijekove novca. Od jednog izvora koji je bio uključen u razgovore s MMF-om dok su oni trajali saznali smo da su domaće vlasti predložile da entiteti imaju središnje registre kojima bi Centralna banka mogla pristupiti nakon što pošalje službeni zahtjev da želi ostvariti uvid.

Izvor Nezavisnih tvrdi da je MMF ovaj uvjet odbio jer bi bilo moguće novac skloniti s računa za nekoliko sekundi, čime bi se izgubio smisao kontrole ovih sredstava.

Međutim, potom je vrh MMF-a u Washingtonu odlučio da svim zemljama omogući praktično beskamatni kredit kako bi se pomoglo izlasku ekonomije iz krize izazvane covidom.

U Ministarstvu financija i trezora BiH su potvrdili da nema naznaka o novim pregovorima s MMF-om.

"Zadnja sjednica Fiskalnog savjeta održana 22. travnja 2021. godine, kada je raspravljano o potencijalnom novom aranžmanu s MMF-om, ali nije postignuta suglasnost o potrebi, te kako daljnji razgovori nisu bili inicirani ni s jedne strane", rekli su za Nezavisne.

I u Ministarstvu financija RS je potvrđeno da nema naznaka da će doći do novih razgovora.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, takođe je rekao kako se trenutno ne događa ništa relevantno kada su u pitanju pregovori s domaćim vlastima.

"Planiran je posjet osoblja MMF-a za listopad, što će biti prilika da nova šefica Misije održi sastanak s predstavnicima vlasti i razmotri situaciju", rekao je i precizirao da se SDR alokacija može očekivati prije kraja mjeseca.

Pojašnjenja radi, BiH neće dobiti gotovinu, nego će se morati obratiti nekoj od članica MMF-a koja će u odnosu na kvotu koju BiH ima u MMF-u iznos pretvoriti u SDR, odnosno "valutu" MMF-a koju čini prosjek vrijednosti svih glavnih svjetskih valuta koje su članice ove asocijacije.

Dodjeljivanje SDR-ova funkcionira na način da svaka zemlja članica MMF-a dobije iznos u odnosu na kvotu koju uplaćuje. Zemlja koja dobije SDR-ove onda može se obratiti bilo kojoj članici MMF-a i da SDR-ove zamijeni za neku od valuta koje stoje ispod SDR-a, odnosno dolara, eura, funte, juana i jena.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok