Na današnji dan prije 26 godina Hrvatska je konačno oslobođena. Hrvatska se zastava opet zavijorila na tvrđavi iznad oslobođenog Knina u kojem je danas svečano proslavljen Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i branitelja.

Vrijeme nije poremetilo središnju svečanost koja je uz tisuću pozvanih uzvanika na stadionu Dinare spojila predsjednike Vlade, države i Sabora. Uputili su snažne poruke, prije svega susjedima, Srbiji i Bosni i Hercegovini, javlja RTL.

I 26 godina od veličanstvene hrvatske pobjede, isti naboj i emocije.

Kao što je to učinjeno tada i sada je podignuta višemetarska duga zastava, a tu čast imala je i zlatna olimpijka Matea Jelić.

"To je onaj osjećaj koji samo mi branitelji težimo, osjećaj pobjede, koje možete osjećati samo na kninskoj tvrđavi", kazao je hrvatski branitelj Dragan Janko.

"Fala Bogu. I držala sam to, sad da pođem k njemu bilo bi dobro. Gdje je poginuo? Ovdje u Golubiću tu, 4 kilometara", govori majka ubijenog hrvatskog branitelja Anka Dundović.

"Malo nas je vrijeme iznenadilo, malo loše, pa fino, evo za mene je ovo najsretniji dan u životu", iskreno će hrvatski branitelj Veljko Tolić.

U Oluji - kraljici svih hrvatskih vojnih operacija sudjelovalo je 200 tisuća hrvatskih vojnika, 1430 je ranjeno, dvoje je nestalo, a 241 je poginuo.

Iako je ujutro jaka kiša zasula Knin, sam program nije omela, pa su nebo proparali i Migovi, koje će za tri godine zamijeniti francuski Rafali.

Posebno oduševljenje je izazvao i program akrobatske skupine Krila Oluja, sa dvojicom novih članova koji su imali prvi let iznad Knina.

S kninskog stadiona Dinara državni vrh odao je priznanje pobjedničkoj vojsci i operaciji, koja je kaže Milanović jedna od naših najsmjelijih pothvata, a posebne pohvale idu i tadašnjem političkog vodstvu.

"To je predsjednik Franjo Tuđman, dva ratna ministra Gojko Šušak, Jarnjak, za kojeg mi je žao da nije tu, Bracek", rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Nakon prošlogodišnjih gesta pomirbe, ove godine poslane su jasne poruke Srbiji.

"Velikodušnost u pobjedi ne znači da ćemo ikad ikome dopustiti da dovodi u pitanje legitimnost Oluje ni obrambeni karakter Domovinskog rata. To je poruka i našoj susjednoj zemlji Srbiji, koja je po meni trebala napustiti jalovu retoriku prošlosti, suočiti sa svojom odgovornošću i okrenuti se politici pomirenja i budućnosti", poručio je premijer Andrej Plenković.

"Poruka Srbiji koja ide iz Knina: Pogledajte istini u oči, prihvatite povijesne činjenice i odgovornost za ono što se događalo u '90-im godinama i nakon toga možemo puno bolje i kvalitetnije surađivati", poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Beogradu je i Milanović poručio da Hrvatska neće odustati od potrage za svojim nestalima. A na sve optužbe koje i dalje stižu, iz susjednih pa i prijateljske BiH kaže:

"Zasipaju Hrvatsku optužbama protiv hrvatskih ratnih zapovjednika za neka nedokazana ili izmišljena djela. Tome jednostavno treba reći: Gospodo, taj film ne bute gledali. Tim ljudima se u Hrvatskoj neće suditi i mi ćemo ih zaštiti pod svaku cijenu. To su naši ratni zapovjednici", kazao je Milanović.

Inače državni vrh je u odvojenim protokolima polagao vijence. Plenković i Milanović ipak se nisu mogli izbjeći, a za vrijeme programa činilo se da su i dobro popričali.

Raspravu nisu prekidali ni pod govorom predsjednika Sabora. A za svoj govor Milanović je do sad neočekivano dobio pohvalu i od potpredsjednika Vlade, koji je inače, zadovoljan organizacijom cijele proslave.

"Sve smo ispoštivali i vjerujem da nitko danas s ovoga središnjeg obilježavanja neće otići i dobiti zaraznu bolest. Sve što smo kao mjere mogli poduzeti, poduzeli smo", rekao je Tomo Medved.

Za vukovarskog gradonačelnika, proslava je to bez ljudi, kada u Knin kaže nisu pozvane čak ni neke ratne postrojbe.

"Programski nas strukture vlasti vode ka ubijanju te proslave o tome svjedoče ove tužne slike s ili bez pandemije, jasno je da je ovdje napravljen sanitarni koridor, nema mjesta za branitelje i za narod", rekao je Ivan Penava.

Političara pak nije nedostajalo, u Kninu su se mogli vidjeti i oporbeni predstavnici, župani, gradonačelnici. Program je završio svečanom misom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok