Statistika proteklih dana pokazuje povećanje broja zaraženih koronavirusom. U Federaciji BiH se u ovom tjednu u pojedinim županijama bilježi povećanje i 80 posto u odnosu na prošli. U Republici Srpskoj broj oboljelih znatno raste, no, nadležni i dalje epidemiološku situaciju ocjenjuju kao stabilnu.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kaže za BHRT kako je na posljednjoj sjednici Kriznog stožera donesena samo jedna nova mjera i odnosi se na županije.

"Radi se o mjeri koja daje županijama mogućnost da donesu model načina početka školske godine i da to praktično bude županijaski model ovisno od epidemiološke situacije", rekao je Čerkez.

Četvrti val je pred vratima, ali još nema novih mjera.

"One su spremne u slučaju pogoršanja", poručuju nadležni. Uvođenje mjera ovisi od niza parametara.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kaže kako povećanje preko 10 posto sigurno predstavlja određeni rizik.

"Mi u ovom trenutku imamo 17,5 % na današnjoj dnevnoj razini i predstavlja naravno alarm kada govorimo o pogoršanju same situacije i vjerujemo da ćemo na sljedećoj sjednici Republičkog stožera razmotriti cjelokupnu situaciju u prethodnom razdoblju“, kaže Zeljković.

Situacija je, kažu, očekivana jer se mnogi vraćaju s putovanja i godišnjih odmora. S druge strane, upravo epidemiološka situacija diktira uvjete za prelaske granica. BiH je i dalje na zelenoj listi EU. Novi presjek stanja Europska unija pravit će za petnaest dana. Od epidemiološke slike ovisi i hoćemo li ostati na toj listi, koja nam omogućava lakši ulazak u europski prostor.

Nadležni upozoravaju da su i dalje na snazi mjere ograničenja okupljanja. Iako su ograničenјa 120 osoba na otvorenom u Republici Srpskoj, te 100 u Federaciji BiH, tijekom ljetnih mjeseci svjedoci smo brojnih koncerata i festivala sa i po nekoliko tisuća posjetitelja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok