Jednog od vođa radikalnih islamista u BiH Bilala Bosnića utišala je sedmogodišnja zatvorska kazna nakon koje sljedeći tjedan izlazi na slobodu.

Uhićen je 2014. godine u policijskoj akciji kodnog imena Damask s još nekolicinom sljedbenika, a sada odbrojava zadnje dane u bosanskom Alcatrazu, kako nazivaju strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima.

"Istina i Islamska država ostaje! To nije rekao Bilal koji se može protumačiti ovakav ili onakav. Ovo su rekli oni koji su je utemeljili, koji su svoje kosti za ovu stvar dali i svoj život'', govorio je Bilal Bosnić 2014. godine. Njegov ga odvjetnik opisuje kao poljoprivrednika, a ne glavnog regrutera ISIL-a.

"On se i prije suđenja bavio poljoprivredom, uzgojem stoke. Planirao je baviti se uzgojem meda i pčelarstvom. Ne znam hoće li to nastaviti raditi. Najvjerojatnije će brinuti o mnogobrojnoj obitelj jer ima dosta djece", otkriva Bosnićev odvjetnik Adil Bozo za Dnevnik Nove TV. Javnost Bosnića ne pamti kao poljoprivrednika. Sudilo mu se zbog javnog poticanja na terorizam i za to da je u BiH vrbovao ratnike, buduće borce Islamske države u Siriji i Iraku. Bosnićev odvjetnik navodi da su okidač za odlazak bile njegove propovijedi i govori, ali odluke su donosili samostalno.

"Nikad nikoga nije regrutirao jer tijekom procesa nikada nije dokazano imenom i prezimenom da je nekoga regrutirao i poslao na strana ratišta. Poslije tog suđenja nikada nitko nije identificiran tko je pripadnik nekakve organizacije kojoj je on navodno bio vođa", kaže Bozo. Možda uz hrvatsku granicu vehabija danas nema, ali obavještajne službe su na oprezu. Za SOA-u, na čiji su račun stizale i optužbe da naoružavaju ekstremiste, što je ravnatelj Daniel Markić oštro odbacio, povratak džihadista i dalje je dodatan sigurnosni rizik.

"Od ukupno 1000 osoba s područja jugoistočnog susjedstva koje su se pridružile ISIL-u, poginulo je njih oko 25 posto. 45 posto se već vratilo u matične države, dok ih se 30 posto još uvijek nalazi na tom području, uključujući i četiri ženske osobe koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, a nalaze se u civilnim kampovima u Siriji'', doznaje se iz SOA-e. U hrvatskoj tajnoj službi kažu da su i ranije su upozoravali na kraće zatvorske kazne zbog čega je značajan broj osuđenika, poput Bosnića, na korak do izlaska iz ćelije ili su već na slobodi. Koliki je utjecaj vehabija u okruženju ne otkrivaju, no prate stanje, kao i mogući utjecaj afganistanske krize.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok