Oko 20 posto korisnika usluga Elektroprivrede HZHB do sada se pozitivno izjasnilo u vezi doniranja 1 KM za pomoć u financiranju Radio-televizije Herceg-Bosne, rečeno je za Bljesak.info iz ovog poduzeća.

Oko 37 tisuća KM

''Nakon što su naši potrošači, uz račune za utrošenu električnu energiju, dobili izjave o dobrovoljnom pristanku da im se uz račun za utrošenu energiju fakturira i 1 KM, dobrovoljnog priloga za RTV HB, do prvog fakturiranja potvrdno se izjasnilo cca 20 posto naših kupaca. Potpisane izjave, potrošači uglavnom dostavljaju u naše poslovnice prilikom plaćanja računa, i svakim danom pristiže sve veći broj potpisanih izjava, tako da još uvijek nemamo konačne pokazatelje'', kazala je za Bljesak.info Marija Buntić, glasnogovornica Elektroprivrede HZHB.

Javno poduzeće Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) dioničarsko društvo Mostar, neslužbeno, opslužuje oko 185.000 kupaca. S obzirom da se, prema riječima glasnogovornice Buntić, za doniranje 1KM izjasnilo oko 20 posto korisnika, prema tome njih 37 tisuća odlučilo je podržati rad RTV HB.

Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) bosanskohercegovački je radiotelevizijski medij na hrvatskom jeziku u vlasništvu 22 općine, grada i županije s većinskim hrvatskim stanovništvom. Jedini, kako navode na svojim stranicama, javni medij na hrvatskom jeziku koji svojim radom pokušava nadoknaditi manjak medijskog prostora i nepostojanje kanala na hrvatskom jeziku na javnim RTV servisima i sustavu.

Unatoč činjenici da su, kako navode, u javnom vlasništvu, sukladno postojećem pravnom okviru, kroz Zakon o javnom RTV sustavu i Zakon o javnim RTV servisima, nemaju pravo na prikupljanja i raspodjele RTV pristojbe te su za vlastiti opstanak prisiljeni tražiti alternativne načine financiranja. Jedna od tih alternativa je i ova donacija od 1 KM.

Jedna marka hrvatske obitelji za sadržajno i kadrovski snažniju televiziju

Ideju kako financijski ojačati RTV HB iznio je na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora prvi čovjek HDZ-a, Dragan Čović rekavši kako ''jedna marka za hrvatsku obitelj ne znači puno, ali znači razvoju televizije Herceg-Bosna''. S njom bi se, kazao je tada, osnažila televizija sadržajno i kadrovski.

''Dobio sam mnoštvo prijedloga s terena kako financijski ojačati RTV HB. Kroz jednu kvalitetnu suradnju s Elektroprivredom HZ HB ja mislim da se može osigurati po jedna marka od svakog potrošača za RTV HB'', kazao je.

Rečeno – učinjeno. U srpnju ove godine potpisan je i ugovor s HZ HB Elektroprivredom čiji će korisnici moći izdvojiti 1 KM za ovu kuću, naravno bez sankcija za nekoga tko ne želi platiti.

''To je jedna lijepa priča koju smo zamislili kako bi dali prigodu svim našim gledateljima za aktivno sudjelovanje u radu RTV Herceg-Bosne. Potpisali smo sporazum s ovim javnim poduzećem iz jedinstvenog razloga, a to je da bi oni mogli uz svoj račun staviti 1 KM kao izdvojenu stavku na svom računu koja naravno ne ulazi u prihod Elektroprivrede i koja nije ni oporeziva i koja je dobrovoljni prilog koji će moći ukoliko žele svi njihovi korisnici platiti na izdvojeni račun'', objasnila je Slavica Karačić, ravnateljica RTV Herceg-Bosne.

Građani koji su u sustavu opskrbe Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne tih dana su uz račun za struju primali i upitnike u kojem se traži njihova suglasnost za sufinanciranje Radiotelevizije Herceg-Bosne u iznosu od 1 KM mjesečno.   

PayPal račun za gledatelje iz dijaspore

Osnivači RTV HB dobrim dijelom sudjeluju u financiranju proizvodnje programa i rada ove medijske kuće. Dijelom se financiraju i iz marketinških aktivnosti koje su, kako navode na svojim stranicama, u vrijeme pandemije, a radi loše gospodarske situacije, svedene na minimum. Financirati se pokušavaju također i iz različitih društveno korisnih projekata.

Pored korisnika Elektroprivrede HZHB dobrovoljnu donaciju za RTVHB traže i od gledatelja iz dijaspore, s kojima su u dvije godine rada, kako navode, izgradili jako dobre mostove. Dijaspora za ovu televiziju može donirati iznose od 1€, 5€ ili 10€.

''Ponosni smo na brojne poruke zahvale iz dijaspore u kojima nam naši gledatelji velikom emocijom govore o tome kako za vrijeme naših prijenosa uživo gledaju svoje rodne krajeve koje nisu posjetili 20 i više godina jasno govore o tome kako ono što radimo ima veliki utjecaj i daleko izvan granica Bosne i Hercegovine''.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com