U porukama je navedeno da će primatelj dobiti milijunski iznos ako pošiljatelju na račun uplati 500 KM.

Policija u Srednjobosanskoj županiji je u posljednje vrijeme zaprimila više dojava građana koji su na adrese elektronske pošte primili sumnjive poruke u kojima ih njima nepoznate osobe obavještavaju da mogu dobiti milijunski iznos ako na račun osobe koja šalje e-mail uplate 500 ili 1.000 KM.

Kako Oslobođenje doznaje od izvora bliskog istrazi, radi se o skupini prevaranata koji imaju dobro osmišljen modus operandi.

"Ja sam vojnikinja SAD-a i tijekom jedne od akcija koje smo imali u Siriji pronašla sam kovčeg u kojem se nalazila ogromna količina novca. Sada mi je potrebna osoba s kojom ću stupiti u bračnu zajednicu ili poslovno partnerstvo kako bih novac prenijela na siguran teritorij", glasio je jedan od mailova.

- U mailovima koje su slali državljanima BiH, prevaranti su se predstavljali kao vojnici Oružanih snaga SAD-a. Navodili su da su tijekom boravka u Siriji, Iraku i Afganistanu od talibana oduzeli kovčege s ogromnom količinom novca. U jednom mailu žena, koja je navodno bila vojnikinja u Siriji, piše da raspolaže s tri i pol milijuna KM, koje ne može ponijeti u svoju zemlju jer je stalno prate. Kako bi taj novac mogla iskoristiti i “prenijeti na siguran teritorij”, osobu kojoj šalje mail moli da joj pomogne i zahtijeva od nje da stupe ili u bračnu zajednicu ili u poslovno partnerstvo. Navodna vojnikinja je spremna spomenuti iznos uložiti u neku tvornicu u BiH, a da bi to bilo realizirano, primatelj maila joj mora poslati 500 KM, kaže izvor blizak istrazi i dodaje da je veliki broj građana nasjeo na ova lažna obećanja.

MUP SBŽ-a je zbog toga upozorio građane da ne nasjedaju na ove prijevare i da nikome ne daju osobne podatke, kao ni broj bankovne kartice.

- Apeliramo na građane da vode računa o svim oblicima internet-prijevara, uključujući i ovaj specifični oblik, jer jedino na takav način mogu spriječiti prevarante da ih materijalno oštete, navode u policiji SBŽ-a i ističu da se radi na rasvjetljavanju ovih prevara, kao i na procesuiranju počinitelja. O svemu je upoznato i Tužiteljstvo SBŽ-a.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com