Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u prosincu prošle godine proslijedilo je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine kaznenu prijavu protiv šesnaest bošnjačkih časnika, među kojima su generali Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić, Amir Kubura..., koje se tereti za ratne zločine nad Hrvatima u BiH, uglavnom na području središnje Bosne i sjevernog dijela Hercegovine.

Ekskluzivno je to potvrđeno Večernjem listu iz DORH-a uz navode da je ovaj spis u Tužiteljstvo BiH stigao u prosincu prošle godine, piše Večernji list BiH.

DORH-ova zamolnica

- Državno odvjetništvo RH u prosincu 2020. godine dostavilo je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine navedenu kaznenu prijavu, materijale i obavijesti iz predmeta Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja kaznenog progona u Bosni i Hercegovini - izjavila je glasnogovornica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Martina Mihordin. Objasnila je da je ta kaznena prijava, koju je inače u ožujku 2017. DORH-u dostavilo sedam stradalničkih udruga Hrvata iz Bosne i Hercegovine, proslijeđena sukladno Protokolu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanog između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine od 3. lipnja 2013. Na takav potez DORH se odlučio jer, po objašnjenju glasnogovornice Mihordin, prijavljene osobe imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine i prebivalište u Bosni i Hercegovini (prebivalište je temeljna pretpostavka za preuzimanje progona), a iz prikupljenih obavijesti proizlazi kako u Republici Hrvatskoj nemaju ni prebivalište, ni boravište, ni državljanstvo te posebno uvažavajući činjenicu da je kazneno djelo i počinjeno na području Bosne i Hercegovine. Na taj je način DORH doslovno, vrlo slično kao što je to učinilo Tužiteljstvo BiH prije više od mjesec dana, poslao svojevrsnu zamolnicu za procesuiranje osoba koje se smatra odgovornima za ratne zločine. No, za razliku od ovoga slučaja, velika se prašina podigla s različitim interpretacijama s hrvatskim generalima. Kako se doznaje, sadržaj kaznene prijave, koja je sada u posjedu Tužiteljstva BiH, govori o tome kako udruge smatraju da su počinjeni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, no da istodobno nisu procesuirani zapovjednici i pripadnici Armije BiH iako je o svim zločinima upoznato Tužiteljstvo BiH. 
- Podnošenjem ove kaznene prijave očekuje se provođenje postupka protiv odgovornih za počinjene zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a - stoji u dokumentu. Među prijavljenima su prvi zapovjednik Armije BiH, na funkciji načelnika Glavnog stožera Armije BiH Sefer Halilović, zatim Jovan Divjak, koji je u međuvremenu umro, Vehbija Karić kao član Stožera vrhovnog zapovjedništva ABiH, Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa ABiH, te Selmo Cikotić, zapovjednik Operativne skupine Zapad ABiH (Bugojno, Uskoplje, Novi Travnik) i načelnik Stožera Zapovjedništva 7. korpusa ABiH, te Asim Koričić, zapovjednik 37. muslimanske lake brigade 3. korpusa ABiH.

Zločini mudžehedina

Među prijavljenima su i Sakib Mahmuljin, zapovjednik odreda El Mudžahid u sastavu 3. korpusa, Amir Kubura kao zapovjednik 7. muslimanske brigade, Šerif Patković, zapovjednik 2. bataljuna 7. muslimanske brigade, Đemal Merdan, zamjenik zapovjednika 3. korpusa. Na kaznenoj prijavi su i Ramiz Dreković, zapovjednik 4. korpusa ABiH, te Salko Gušić, zapovjednik 6. korpusa ABiH, i Enes Kovačević, zapovjednik 44. brdske brigade Armije BiH. Na popisu 16 prijavljenih su i Bakir Alispahić kao ministar unutarnjih poslova BiH i načelnik Centra službe sigurnosti te zapovjednik 317. brigade Fahrudn Agić, kao i zapovjednik 7. brigade “Suad Alić” 4. korpusa ABiH Midhat Cerovac. Njih se tereti, nasuprot mirovnim planovima i prije njihovih potpisivanja, preko središnje Bosne, sjeverozapadne Hercegovine i dolinom rijeke Neretve, za namjeru osvajanja područja pod nadzorom HVO-a kako bi ostvarili izlaz na more, a Hrvate protjerali. Pri tome su zajedno s mudžahedinima počinili brojne zločine. Samo u središnjoj Bosni ubijeno je 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, a protjerano je i izbjeglo 118.000 Hrvata. Srušeno je i spaljeno 270 katoličkih objekata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok